sozcu.com.tr / DIŞ HABERLER

Irak ve Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun, örgütün Suriye'deki hedeflerini havadan vurmaya başlaması akıllara birçok soru işareti getirdi. Amerikan hükümetinin IŞİD'e karşı savaşmak üzere Irak ve Suriye'ye kara birliklerini göndermeyeceğini açıklaması, sadece hava saldırıları IŞİD'in yok edilebileceği ihtimaline şüphe düşürdü.

Irak ve Suriye'de faaliyetlerini yoğun olarak sürdüren IŞİD, ele geçirdiği bölgelerdeki petrol kaynakları ve halktan tahsil ettiği yüksek vergiler ile terörü finanse ediyor. Örgütün merkezi konumundaki Suriye ise şimdilerde ABD önderliğinde IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun başlattığı hava saldırılarının hedefinde.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) geçtiğimiz gün 5 Arap ülkesinin de dahil olduğu uluslararası bir koalisyonla Suriye'yi vurmaya başlaması, akıllara bu mücadelenin gelecekte nereye varacağını getirdi. Hava saldırılarının esas amacı, Suriye'deki terör örgütüne ait önemli noktaları vurmak. Peki, bundan sonra ne olacak?

Alman Bild gazetesi yaptığı analizde, "Yapılan operasyonlar zalim mücahitleri yok etmek için yeterli mi?" diye sorguluyor.

İngiltere'nin saygın üniversitelerinden Kings College'da görev yapan Profesör Peter Neumann Bild'in sorularını yanıtlamış.



Neumann, "Muhtemelen hedef sadece IŞİD değil" dedi. Suriye'ye düzenlenen saldırının, terör uzmanlara göre iki sebebi var: Amerika ilk olarak hava saldırısı ile terör örgütünün hayatını zorlaştırmaya çalışıyor. Terör örgütünü yine yer altına çekmeye çalışan koalisyon güçleri, ele geçirdikleri bölgeleri militanların elinden almaya çalışıyor. İkinci olarak, Suriye'den Irak'a savaşmak için geçen IŞİD'ciler engelleniyor.

ABD, IŞİD’i böyle vurdu

Operasyonda nereler hedef alındı?

Hava saldırılarının esas hedefi örgütün komuta merkezi, silah depoları, yönetim kadrosu ve eğitim kamplarıydı. Pentagon'a göre, örgütün finans merkezi ile IŞİD tedarik araçları da saldırılarda ağır darbe aldı.

Prof. Neuman değerlendirmesine göre, "IŞİD'in elinde, aralarında militanların Suriye ordusundan da aldığı birçok silah bulunuyor. Terör örgütünün cephaneliğinin yıkılması için, Irak'ta mühimmat stoklarının önüne geçilecek.

Saldırı öncesi Rakka'da bir üniversite ve daha sonra IŞİD'in finans merkezi olan bu yapı, ABD önderliğindeki uluslararası hava saldırılarıyla yerle bir edildi:



Bu saldırının Rakka için anlamı nedir?

Ele geçirdikleri bölgelerde Hilafet ilan eden IŞİD'in İslam Devleti'nin başkenti Rakka. Alman Bild gazetesine konuşan Prof. Neumann "Rakka sadece stratejik olarak bombalanmadı, aynı zamanda sembolik bir anlamı var" diye konuştu. Yapılan saldırılarda, terör örgütünün açıkça görülen, koyu siyah boyanmış en önemli karargahı dahil tüm yapıları darbe aldı.

Suriye, IŞİD için nasıl bir rol oynuyor?

Prof. Neumann, "Birinci öncelik şu anda Irak" diyor ve ekliyor: Suriye'de IŞİD ilk olarak zayıflamış olacak ve hava saldırısı ile Suriye üzerinden Irak'a giden destek hatları kesilmiş olacak. Aksi takdirde mücahitler silahli destek vermek için Irak sınır bölgesine girebilir" dedi.



IŞİD sadece hava saldırısı ile yıkılabilir mi?

Uzmanlara göre, IŞİD ancak teröristlerin Suriye'deki uzantıları ortadan kaldırılırsa yok edilebilir. Tabi bunun sadece hava saldırısı ile elde edilip edilemeyeceği ise henüz soru işareti.

ABD şu an izlediği strateji olan hava saldırılarıyla, teröre karşı mücadeleye destek veriyor. ABD Başkanı Barack Obama, en son dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada da, IŞİD'e karşı kara birlikleri göndermeyeceklerinin altını çizdi.

Ancak Afganistan'da El Kaide'ye karşı mücadele de ilk başta hava saldırısı ile başlamıştı.

Washington, 5 Arap ülkesinin de içinde olduğu (Ürdün, Suddi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Katar) uluslararası bir ittifak ile IŞİD'e karşı mücadelede veriyor.