Ramazan, vergi ve seçim 

Ramazan ayı başladı. Bayramdan sonra da Cumhurbaşkanlığı seçimi var.
Ramazan ayı ile seçim arasında ince bir nokta var.

 

BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ

Ramazan dolayısıyla, gösterişli törenlerle bir mağazadan, depodan ya da kamyondan; giyecek, yakacak veya gıda dağıtımı yapanlar olacak. Bunlar bu sayede “bir taşla üç kuş vurmuş olacaklar.” Hem “yardım yapılacak”, hem yapılan yardımlar “vergi matrahından indirilebilecek” hem de yardımlar “oya tahvil edilecek.”

GIDA BANKACILIĞI KANDIRMACASI

Bir dernek veya vakıf kurulurken, faaliyet konusuna “gıda bankacılığı ile uğraşır” diye bir açıklama konuluyor. Sonra da şahıslar ya da şirketler, bu dernek veya vakfa; gıda maddeleri, yakacak, giyecek vb. bağışlayıp, karşılığında makbuz alıyorlar.
Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre, fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak gibi maddelerinin maliyet bedeli, diğer bir ifadeyle “yapılan bağışın tamamı gider yazılabiliyor.”
Bir hatırlatma yapalım...
Söz konusu düzenleme AKP’nin iktidara gelişinin daha ikinci yılında, 2004’te yapıldı.

AKP’NİN ERZAK DAĞITIMININ İÇYÜZÜ

Çok kişi “AKP bu kadar gıda, erzak ve giyeceği nereden buluyor da dağıtıyor?” diye merak ediyor.
Yukarıdaki açıklamaları okuyunca herhalde fark ettiniz.
Gelir Vergisi mükellefi olanlar ile Kurumlar Vergisi mükellefi olan anonim ve limited şirketler, “gıda bankacılığı ile uğraşan” dernek ve vakıflara gıda maddeleri, yakacak, giyecek vb. bağışlayıp makbuz alıyorlar. Makbuzda yazılı tutarın da yüzde 100’ünü kazançlarından düşüp, daha az vergi ödüyorlar. Böylelikle, Devlet’in sırtından yardım (!) yapmış oluyorlar.
İşte AKP’nin gıda ve erzak olayının iç yüzü bu!..