Geçen yıl gönderilmeyen ve denetim krizine neden olan kamu kurumlarına ait 132 Sayıştay raporu için Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin, “Meclise gönderilsin” kararı da sorunu çözmedi. Sayıştay yetkilileri, mahkemenin kararına, “Rapor yok ki, gönderelim. Olmayan raporlarla ilgili karara nasıl uymamız beklenir” tepkisini gösterdi.

Radikal gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre,i Sayıştay’ın geçen yıl hazırladığı 132 denetim raporunu son yasal değişikliklere uygun olmadığı gerekçesiyle Meclis’e göndermemesi ile başlayan denetim krizinde yeni bir aşamaya girildi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi söz konusu durumla ilgili olarak, Aralık 2012’de Ankara 14. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme, 132 kamu kurumuna ait denetim raporunun Meclis’e gönderilmesi yönünde karar aldı.

Mahkemenin aldığı karar sonrası Sayıştay’ın raporları Meclis’e göndermesi beklenirken Sayıştay’dan farklı bir tepki geldi. Sayıştay’ın alacağı tavırla ilgili olarak bilgi veren üst düzey bir yetkili, “Bizim elimizde rapor var da, göndermiyor değiliz. Elimizde resmi prosedürlerden geçerek oluşturulmuş bir rapor yok ki. Prosedürleri tamamlanmamış bir rapor nasıl bizim görüşümüz olarak Meclis’e gönderilebilir” dedi. Mahkemenin bu süreçte raporlarla ilgili iç süreçlerin bitirilmesi talebinde bulunabileceğini kaydeden yetkili, ancak böyle bir durumda da Sayıştay’ın bağımsız birimlerine müdahale etme şansları olmadığını söyledi. Yetkili, “Bu enflasyonun mahkeme kararı ile 10 puan düşürülmesi gibi bir şey. Çok fazla yol gözükmüyor. Ama tüm bunları mahkeme kararı bize ulaştıktan sonra bir kez daha değerlendirmek gerekir. Şu anki tablo anlattığım gibi” dedi.

2 yıldır gündemde
Sayıştay, son 2 yıldır bütçe görüşmelerinin değişmeyen tartışma konuları arasında yer alıyor. Tartışmaların başlangıcını ise geçen yıl Temmuz ayında çıkarılan torba kanuna Sayıştay’ın denetim yetkisini daraltan yasal düzenlemenin eklenmesi oluşturdu. Bu düzenlemenin ardından kendi hazırladıkları raporların artık yasaya uygun olmadığını belirten Sayıştay, Meclis’e kamu kurumları ile ilgili raporları göndermedi. Meclis’e kamu kurumlarıyla ilgili Sayıştay raporları gitti. Ancak tartışma yine bitmedi. Çünkü birçok kamu kurumu bilgi vermediği için; Sayıştay kurumlarla ilgili denetim yapamadığı bilgisini içeren raporları Meclis’e sunmuştu.

Muhalefet bu duruma tepki gösterirken, Resmi Gazete ’de yapılan bir değişiklikle kamu kurumlarının 3 yıl daha Sayıştay’a mali bilgilerini vermemesinin yolu açıldı.
Sayıştay’ın geçen yıl hazırladığı 132 denetim raporunu son yasal değişikliklere uygun olmadığı gerekçesiyle Meclis’e göndermemesi ile başlayan denetim krizinde yeni bir aşamaya girildi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi söz konusu durumla ilgili olarak, Aralık 2012’de Ankara 14. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme, 132 kamu kurumuna ait denetim raporunun Meclis’e gönderilmesi yönünde karar aldı.