AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesi, "AKP'de genel başkan kim olacak?" tartışmalarını başlattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Cumhurbaşkanlığım bittikten sonra şüphesiz ki partime döneceğim. Benim için tabii ki doğal olan şeydir" dedi. Cumhurbaşkanlığı görevi 28 Ağustos'a kadar sürecek olan Gül, “Cumhurbaşkanlığım bittiğinde şüphesiz ki partime döneceğim. Partime dönmem benim için doğal olan şeydir. İnanıyorum ki Türkiye çok güçlü bir şekilde yoluna devam edecek" şeklinde açıklama yaptı.

Gül'den sonra basın toplantısı düzenleyen AKP Sözcüsü Hüseyin Çelik ise AKP'nin 27 Ağustos'ta olağanüstü kongreye gitme kararı aldığını açıkladı. AKP MKYK'sından çıkan karara göre Cumhurbaşkanı Gül, AKP için genel başkanlığa aday olamayacak. Çünkü Cumhurbaşkanı Gül, cumhurbaşkanlığı görevini kongreden bir gün sonra 28 Ağustos'ta Tayyip Erdoğan'a devredecek.

Kongrenin 27'sinde yapılıyor olması, Ankara kulislerinde, 28 Ağustos'ta görev süresi dolacak olan Gül'ün partiden uzaklaştırılması olarak yorumlandı.