Emre KOL/ Sozcu.com.tr Soma'da meydana gelen trafo patlamasında en az 4 kişi yaşamını yitirdi. 16 kişi hastanede tedavi altına alındı. Ancak en korkutucu olan kısmı ise halen madende mahsur kalan ve rakamlarının 200 ila 300 kişi arasında değiştiği belirtilen madenciler. Yer yüzeyinin 2 kilometre altındaki madencilerin oksijenleri giderek azalıyor.

Patlayan trafonun yarattığı duman ve azalan oksijen nedeniyle ölüm onlara adım adım geliyor. Türkiye'de madencilerin kömür karası kaderleriyle ilgili AKP hükümeti geçen 12 yıl boyunca neredeyse hiçbir önlem almadı.

KARADON'DA 4 GÜN ULAŞILAMADI

Hatırlanacağı üzere 17 Mayıs 2010'da Zonguldak'taki Karadon Maden Ocağı'nda grizu patlaması olmuştu. Tam dört gün boyunca madendeki işçilerin hiçbirine ulaşılamadı. Ardından 28 talihsiz madencinin cansız bededi çıkarıldı madenden. Geriye iki işçi kalmıştı. Onların cesetlerine tam sekiz ay sonra ulaşıldı.

"KADERLERİNDE VAR"

AKP Hükümeti'yse yaptığı açıklamalarla faciaya yeni bir boyut kazandırdı. İşçilerin ölümlerini kasteden Başbakan Tayyip Erdoğan, "maden işçilerinin kaderinde bu var" dedi. Sözleri büyük tepki aldı.

"GÜZEL ÖLDÜLER"

Tam bu sırada sahneye dönemin Çalışma Bakanı Ömer Dinçer çıktı. Katıldığı bir televizyon programında Dinçer, madende pisi pisine ölen işçiler için "güzel öldüler" dedi. Ömer Dinçer'in şu sözleri Türk Madenciliğinin tarihine kömür karasıyla yazıldı:

"İlk 19-20 cesedimizde bahsettiğiniz türden herhangi bir şey yoktu. Güzel öldüler. O konuda ben acı çekmediklerini ve fizik olarak da güzel öldüklerini buradan rahatlıkla söyleyebilirim."