Alaçatı Büyükşehir Yasası’yla mahalle statüsüne düştü, belediyenin malları da
vilayet ve Diyanet arasında paylaştırıldı. Başkan Dalgıç, taşınmazların peşinde
Büyükşehir Yasası’ndan en çok etkilenen illerden biri de İzmir oldu. Dünya çapında markalaşan Alaçatı Beldesi mahalleye çevrildi, kente ait malların paylaşımı da orantısız yapıldı. Belediyesi kapatılan Alaçatı’nın mallarının büyük bir kısmı Diyanet’e devredildi. 2004’ten beri Alaçatı Belediyesi’ne başkanlık yapan, 2014 yerel seçimlerinde de CHP’den Çeşme Belediye Başkanı seçilen Muhittin Dalkıç, mal paylaşımındaki adaletsizliği hukuki yollardan çözmeye kararlı... Başkan Dalgıç, mal paylaşımındaki sıkıntısını ve hayalindeki Çeşme’yi SÖZCÜ’ye anlattı.
- 6360 sayılı Kanun başka bir deyişle Büyükşehir Yasası sizi nasıl etkiledi?
Yasa görüşülürken, marka değerine yükselmiş beldelerin kapatılmaması için çok mücadele ettik. Ancak başarılı olamadık. Dünyada ülkeler markalaşmış kentleriyle anılırken, biz dünya çapında marka olmuş beldelerimizi mahalle statüsüne düşürdük. Biz istedik ki, Türkiye’de markalaşmış Alaçatı gibi, Side gibi, Ölüdeniz gibi beldelerimizin yönetimlerine dokunulmasın ama yasa kapsamında tüm belde belediyeleri kapatıldı. Daha vahimi de mal paylaşımında yaşandı. Alaçatı Belediyesi’nin mallarının büyük bir bölümünü Diyanet, vilayet ve büyükşehir aldı. Nasıl ki Özel İdare’nin personeli belediyelere devrediliyorsa malları da devredilmeliydi. Biz ibadet yerinin, camilerin Diyanet’e verilmesine karşı değiliz. Ama diğerlerinin Diyanet’e verilmesi normal değil. Bu nedenle dava açtık. Alaçatı’nın mallarını almak için elimizden geleni yapacağız.
- Göreve başladığınızdan beri Çeşme için neler yaptınız?
Nisan başından beri temel belediyecilik görevlerimizi yapıyoruz. Sezonun kapanmasıyla birlikte eylül ayında Çeşme’miz için projelerimizi hayata geçireceğiz. Marka olan Çeşme’yi daha da yukarı taşıyacağım. En büyük iddiam bu...
- Çeşme’yi markalaştırmayı düşünüyorsunuz. Ama hem yerli hem de yabancı turistler kenti pahalı buluyor. Buna ne diyeceksiniz?
Pahalılık kişiye göre değişir. Kimine göre 1 lira, kimine göre de bin lira pahadır. Çeşme’nin şu an yirmi iki bin yatak kapasitesi bulunuyor. Bunu daha da artırmayı planlıyoruz. Belediye ve otelcilerimizle bu konuda ortak çalışmamızı yürütüyoruz.
- Havalimanı yapılacağı konuşuluyor. Bu Çeşme’ye nasıl katkı sağlar?
Buradaki havalimanının inşaatına 1994 yılında başlandı, sonra kesintiye uğradı. Şu anda da bir çalışma yok. Ama Çeşme’ye havalimanı açılırsa tabi ki faydası olur. Havalimanı olmasa da Çeşme’nin ulaşım alanıyla ilgili bir sorunu yok. Dünyanın hiçbir yerinde olmayacak birçok noktaya giden otobanımız var. İzmir’deki havalimanına mesafemiz 45 dakika.
- Çeşme’de birçok özel plaj var. Ilıca dışında başka halk plajı yapmayı düşüyor musunuz?
Çeşmemizi dünya pazarında tanıtmak istiyoruz. Turizm yatırımlarımız en ön planda... Bunların arasında halk plajları var. Bunları da ihale yoluyla yapmayı düşünmüyoruz. Tamamen belediye dizayn edecek ve halkımız kullanacak.
- Antalya’da her yıl golf turnuvası düzenleniyor. Çeşme ise sadece deniz turizmi ile anılıyor. Sizin de böyle organizasyon planlarınız var mı?
Başvurularımız oldu. Ege Bölgesi’nde daha önce olmayan 48 delikli golf sahası projemiz hazır. Yer tahsisi konusunda taleplerimiz var. Yine termal tedavi merkeziyle ilgili talebimiz oldu. Bunun için 7-8 yıldır uğraşıyoruz. Yer tahsis edildiği anda bugün herkese örnek olacak bir termal tedavi merkezi yapacağız. Tek sıkıntımız arazi yönetimi.
Belediye olarak elimizden geleni yapıyoruz ama önemli olan devletin bunun önünü açmasıdır.

Çeş­me hal­kı onun ar­ka­sın­da

10 yıl Ala­ça­tı Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı ya­pan Mu­hit­tin Dal­gıç, 2014 yerel se­çim­le­rin­de Çeş­me­’den aday ol­du. Se­çim­de Çeş­me­li­ler­den tam des­tek alan 52 ya­şın­da­ki Dal­gıç, yüz­de 60’a ya­kın oy al­dı. Başkan Dalgıç, Çeşme’yi turizm merkezi yapacak.