Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları..

Bizim için Mescidi Aksa ile Kabe arasında fark yoktur. Onları korumak bir görevdir. Çağrımız barış çağrısıdır. Bundan üç sene önce hakkımızda verilen bir gensoruyla ilgili bir CHP milletvekili niçin Kudüs'le bu kadar ilgileniyorsunuz demişti. İnternette görebilirsiniz. 2010'du, ona verdiğim cevabı bir kez daha buradan, Kudüs'ün kardeşi İstanbul'dan veriyorum. İstanbul'un kaderi Şam'ın Saraybosna'nın kaderiyle birdir, bir olacaktır.

Dün akşam biraz rahatsızlandığı için görüştüğüm cumhurbaşkanımızın da size selamları var, onu da ileteyim. Şu anda aramızda olmasa da İstanbul'u, İstanbul'a yaptığı hizmetlerle bütün İstanbulluların kalbindedir. Babamın mağazasına Mahmutpaşa'dan Cağaloğlu'na attığım her adımda tarih bilincini buradan öğrendim. Her bir camiden ders alarak büyüdük biz.

"ESKİDEN AKSARAY'DAN İSTANBUL'UN HER BİR KÖŞESİNDEN MİNİBÜS KALKARDI"

Eskiler bu Aksaray'ı bilirler, Aksaray'ın her bir köşesinden İstanbul'un semtlerine minibüsler kalkardı. İnsanları üst üste gittiği minibüsler. Yollarda çamurlu yollardan geçilirdi. İçerde ayakta zor dururdunuz, oturacak yer bulamazdınız. Minibüs bulmak bir sıkıntıydı, otobüs bulmak bir sıkıntıydı, içine bindikten sonra seyahat bir işkenceydi.

Şimdi hem yerin üstünde etkin ulaşım hatları oluşturuldu, hem de metro hatlarıyla yeni hatlar inşaat edildi. Son 10 yılda 141 kilometre metro hattı yapıldı.

2019'a kadar bu 430 kilometreye çıkacak, 2019'dan sonra 776 kilometreye daha sonra daha ileri aşamalara geçecek. Bunun önemi şudur, suriçi başta olmak üzere Üsküdar, Eyüp gibi tarihi semtlerin yerin üstünde korunması için ulaşımın yerin altına inmesi lazım.

Aksaray - Yenikapı kısa gibi görülebilir. Halbuki bu hattın tamamlanmasıyla İstanbul'daki bütün raylı sistemler birbirine irtibatlandırılıyor.

Benden Kılıçdaroğlu'na bir mesaj var buradan. Bir gün gel de İstanbul'un Üsküdar'ı ile Yenikapı Marmaray’ını kullan sonra teşekkür ifa et.

Ama bilmez, o sadece kendi mahallesinde konuşur. Başka mahallelere gidemez. Başbakan olduktan sonra 11 şehri ziyaret ettim.