Seçim çalışmaları kapsamında Adana’ya çıkarma yapan İnce Erdoğan ve iktidarı topa tuttu: Bir ülke hukukta, demokraside yaptıklarıyla itibar kazanır...

Röportaj: Mehmet SERBES



CHP Ya­lo­va Mil­let­ve­ki­li Mu­har­rem İn­ce, bir di­zi ge­zi ve top­lan­tı­ya ka­tıl­mak için ön­ce­ki gün Ada­na­’day­dı. Ke­bap yi­yip, acı­lı şal­gam içen İn­ce, gün­de­me iliş­kin çar­pı­cı açık­la­ma­lar yap­tı. Ada­na tem­sil­ci­miz Meh­met Ser­be­s’­e ko­nu­şan İn­ce, ‘Ak Sa­ra­y’­dan 17-25 Ara­lık so­ruş­tur­ma­sı­na, Os­man­lı­ca­’nın li­se­ler­de zo­run­lu ders ola­rak oku­tul­ma­sı­na ka­dar pek çok ko­nu­da ik­ti­da­rı eleş­tir­di. Sö­ze, “17-25 Ara­lı­k” so­ruş­tur­ma­la­rı­nın yıl­dö­nü­mü­nü ha­tır­la­ta­rak baş­la­yan İn­ce, “Hır­sız­lık haf­ta­sı­na gel­dik. Ben tüm hır­sız­la­rın hır­sız­lık haf­ta­sı­nı kut­lu­yo­rum. 17-25 Ara­lık hır­sız­lık ve yol­suz­luk ope­ras­yon­la­rı­nı ka­pat­mak için gün­de­mi­miz­de Os­man­lı­ca var. Os­man­lı­ca­’yı 77 mil­yo­na öğ­ret ne ola­cak. Ço­cuk­la­rı­mız da­ha ko­lay iş bu­la­cak mı, emek­li­ler da­ha ko­lay ge­çi­ne­cek mi, vi­ze kuy­ruk­la­rı kal­ka­cak mı, ta­rım ürün­le­ri pa­ra ya­pa­cak mı? Bi­zim Os­man­lı ile der­di­miz yok ama on­la­rın Cum­hu­ri­ye­t’­le va­r” dedi.
ÇİN’İN DE EKONOMİSİ GELİŞMİŞ
AMA DÜNYADA İTİBARI YOK
İn­ce, Cum­hur­baş­ka­nı Tay­yip Er­do­ğa­n’­ın otur­du­ğu ‘Ak Sa­ra­y’­la il­gi­li “Bu bi­na dev­le­tin iti­ba­rı­dı­r” sö­zü­nü ha­tır­la­ta­rak Tür­ki­ye­’nin sa­ray­la­rıy­la iti­bar ku­ra­ma­ya­ca­ğı­nı söy­le­di. İn­ce, şöy­le de­vam et­ti: “Ya­ni bir sa­ray me­se­le­si­dir gi­di­yor. Bu iti­bar ola­maz, hu­kuk ku­ral­la­rı iti­bar olur, bi­lim iti­bar olur, tek­no­lo­ji iti­bar olur. Siz bi­lim­de ile­ri­se­niz, in­san­la­rı­mız öz­gür­se dün­ya­da iti­bar olur. Çi­n’­in de eko­no­mi­si ge­liş­miş ama dün­ya­da iti­ba­rı yok. Çün­kü de­mok­ra­si­si ge­liş­me­miş. Tür­ki­ye hu­kuk dev­le­tiy­le, de­mok­ra­si­de­ki eriş­kin­li­ğiy­le, bi­lim­de­ki, tek­no­lo­ji­de­ki ye­tiş­kin­li­ğiy­le iti­bar ku­ra­bi­lir.”


DAR­BECİ KAFA, DARBECİLERİN
MANTIĞINI YA­ŞA­TANLARDIR

Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu­’nun “CHP dar­be­ci­di­r” söz­le­ri­ne de ce­vap ve­ren İn­ce, “Da­vu­toğ­lu, ‘27 Ma­yı­s’­a dar­be de­me­di­ği­niz sü­re­ce si­ze dar­be­ci de­me­ye de­vam ede­ce­ği­z’ di­yor. Ben de ona şu­nu söy­lü­yo­rum. Siz po­li­se hır­sı­zı ya­ka­la­ta­ca­ğı­nız yer­de hır­sı­za po­li­si ya­ka­la­tı­yor­sa­nız; pa­ra­la­rı sı­fır­lı­yor­sa­nız, kor­ku­dan ya­sa­la­rı de­ğiş­ti­ri­yor, yan­daş mah­ke­me­ler, yan­daş yük­sek yar­gı oluş­tur­mak is­ti­yor­sa­nız, ço­cuk­la­rı­nı­za tor­pil ya­pı­yor­sa­nız, kur­ye ola­rak kul­la­nı­yor­sa­nız biz de si­ze hır­sız de­me­ye de­vam ede­ce­ğiz. Biz dar­be­ci de­ğil dar­be­ler­le za­rar gör­müş bir par­ti­yiz. Dar­be­ci ka­fa dar­be­ci­le­rin man­tı­ğı­nı de­vam et­ti­ren ka­fa­dır. İş­te bu yüz­den AKP dar­be­ci­di­r” şek­lin­de ko­nuş­tu. Tür­ki­ye­’nin bir alış­ve­riş mer­ke­zi (AVM) ül­ke­si ol­du­ğu­nu söy­le­yen İn­ce, söz­le­ri­ne şöy­le de­vam et­ti: “Şu IMF bor­cu­nu öde­dik ya­lan­la­rı... Bu şu­na ben­zer; IMF bir bak­kal dük­ka­nı, di­ğer pi­ya­sa­lar ise AVM... O ka­dar çok bor­cu­muz art­mış ki, ar­tık bak­kal dük­ka­nı bi­zim bor­cu­mu­zu kal­dı­ra­cak dü­zey­de de­ğil. IM­F’­ye 15 mil­yar do­lar öde­dik ama di­ğer ta­raf­tan 270 mil­yar do­lar borç­lan­dık. Onun için IM­F’­yi ka­pa­dı­lar. IM­F’­nin za­ten 270 mil­yar do­lar borç ver­me şan­sı yok. Ya­ni bak­ka­la bor­cu ka­pat­tı­lar ama AV­M‘­yi gırt­la­ğı­na ka­dar bor­ca sok­tu­lar. Gök­de­len­de Av­ru­pa bi­rin­ci­si­yiz. Dün­ya­da ya­pı­lan bir araş­tır­ma var. İs­la­mi ku­ral­la­ra gö­re ya­ni fai­zin, ha­ramın, yol­suz­luğun, hır­sız­lığın olmadığı ilk 68 ülke arasında bir Müs­lü­man ül­ke yok. Ya­ni Tür­ki­ye­’de bun­la­rın an­lat­tık­la­rı İs­lam di­ni de­ğil. Bu rant dü­ze­ni, bu AVM dü­ze­ni, bu hır­sız­lık dü­ze­ni, bu yol­suz­luk dü­ze­ni. Bun­la­rın dü­ze­ni ne in­san­lı­ğa ya­kı­şır, ne Müs­lü­man­lı­ğa...”

‘Erdoğan hapis yatmalı’

Muharrem İn­ce, AKP ve hü­kü­met­le il­gi­li ya­pı­la­cak­la­rı sosyal paylaşım sitesi twit­te­r’­da önceden du­yu­ran Fu­at Av­ni isim­li kul­la­nı­cı­nın pay­la­şım­la­rı­na da de­ğin­di. Fu­at Av­ni­’nin ce­ma­ate ope­ras­yon ya­pı­la­ca­ğı id­di­ala­rı­nın ar­dın­dan AK­P’­nin ‘pa­ra­lel ya­pı­’ ola­rak ni­te­len­dir­di­ği ce­ma­ate dün ‘14 Ara­lık ope­ras­yo­nu­’ gel­di. İn­ce, “Biz sol­cu­lar, dev­rim­ci­ler, Ata­türk­çü­ler sağ­cı­la­ra ben­ze­me­yiz. ‘Oh ol­su­n’ de­me­yiz. Biz hu­kuk­tan, hak­tan, ada­let­ten ya­na­yız. Tay­yip Er­do­ğan, ‘Bu pa­ra­lel ya­pı te­rör ör­gü­tü­’ di­yor.


‘TİRANLA KAVGALI HERKES DÜŞMAN’
Tayyip Erdoğan geç­miş­te, ‘Ne is­te­di­ler de ver­me­dik?’ de­miş­ti. O za­man se­nin te­rör ör­gü­tü­ne yar­dım ve ya­tak­lık et­mek­ten ha­pis yat­man la­zım. Es­ki AKP mil­let­ve­ki­li­ni de tu­tuk­la­dı­lar. Ti­ran­la kav­ga eden her­kes düş­man. Bu­gün bu­nu ce­ma­at ile ya­par, ya­rın CHP, MHP ile... Böy­le bir sis­tem ola­maz. Te­le­fon­la­rı kim din­le­di? Ben hü­kü­me­te ba­ka­rım. Hü­kü­met kim­se so­rum­lu odur. Be­ni baş­ka­sı il­gi­len­dir­mez. Biz ada­let­ten, de­mok­ra­si ve hu­kuk­tan ya­na­yı­z” diye konuştu.