UÇAKTA SURİYE MESAJI VERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Türkiye'ye gelen Papa Francesco'nun uçağı saat 13:00 sıralarında Ankara'ya indi. Uçakta konuşan Papa "Türkiye sınırındaki çok sayıdra mülteciye kucak açmış bir ülkedir" dedi.




Türkiye’yi ziyaret eden 4. papa olan Francesco, Anıtkabir ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na geçti.

Vatikan Devleti Başkanı sıfatı ile sarayın ilk yabancı konuğu olan Papa Francesco saat 14.30 sıralarında atlı ve askeri tören kıtası eşliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı. Papa için Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önünden geçen yol araç trafiğine kapatıldı. Atlı tören kıtası da Papa’nın makam aracına bu yol üzerinden itibaren sarayın ana giriş kapısına kadar refakat etti.



Ana giriş kapısındaki karşılama heyetinde Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ile diğer üst düzey yetkililer hazır bulundu. Erdoğan, Papa'yı karşıladıktan sonra Vatikan ile Türkiye'nin milli marşları çalındı. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören kıtasının selamlanmasının ardından Erdoğan ile Papa ikili ve heyetler arası görüşmeler için salona geçti. Görüşmenin ardından Erdoğan ile Papa dini, siyasi, sanat ve diplomasi çevre temsilcilerinin de hazır bulunduğu ortamda ortak açıklama yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları

"Yaptığımız görüşmede farklı düşündüğümüz konu, hemen hemen hiç yok. Dünyadaki bu olaylara bakışta aynı şeyleri paylaşıyoruz. Terörle mücadeleki bakışımız aynı, dünyada özellikle şiddete yönelik bakışımız aynı, paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı."

"Saygıdeğer misafirimizin (Papa Franciscus) Türkiye'ye yaptığı bu ziyareti hakikaten çok önemsiyorum. Bölgemizde ve dünyada barış ümitlerini çoğaltacak çok önemli, çok hayati adım olduğuna inanıyorum. Bugün Türkiye'den verilecek mesajlar sadece Türkiye'ye, sadece Vatikan'a değil inanıyorum ki tüm İslam coğrafyasına, tüm Hristiyan coğrafyasına ulaşacak ve oralarda da barış umudunu artıracak şekilde inşallah yankı bulacaktır. Bugün Ankara'da vücut bulan bu fotoğraf hiç şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır."

"Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Fransuva Hazretlerine, bu ziyaretiniz hiç şüpheniz olmasın ki İslam dünyası üzerinde son derece olumlu bir iz bırakacaktır. Bu ziyaretiniz aynı zamanda Hristiyan dünyası üzerinde de nice ön yargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. Bu tarihi ziyaretin, bu küresel barış ve medeniyetin ittifakı olarak gördüğüm bu ziyaretin yeni bir sürecin ilk adımı olması en büyük arzumuzdur."

PAPA'NIN KONUŞMASINDAN SATIRBAŞLARI

"Bizim diyaloğa ihtiyacımız var çünkü birçok ortak değerimiz var. Aynı zamanda bu diyalog sükunetle farklılıklara değer vererek onlardan ders çıkarmaya faydalı olmalıdır. Sağlam bir barış inşa etmek çabasını sabırla ileri götürmemiz gerekiyor. Bu barış insanlığın onuruna bağlı olan hedefler ve temel haklara saygı üstüne kurulmalıdır"

"Türkiye büyük bir cömertlik göstererek birçok göçmeni kabul etti ve sınırlarında meydana gelen bu dramatik durumdan doğrudan etkilendi. Uluslararası camianın bu göçmenlere yardım etmesi ahlaki bir mecburiyettir. Gerekli olan bu insani yardımın dışında bu trajediyi ortaya çıkaran sebeplere de kayıtsız kalınmamalıdır"