Geçtiğimiz hafta IŞİD'in küstah tehditinin ardından Süleymah Şah Türbesi'ndeki gergin bekleyiş sürüyor. Daha önce 15 askerin bulunduğu askeri karakolda asker sayını 28'e çıkarıldı. TSK olası bir çatışma için teyakkuza geçti.

TSK TEYAKKUZDA!

IŞİD’in tehditlerini saldırıya dönüşmesi halinde TSK’nın 3 farklı eylem plan üzerinde durduğu öğrenildi.

Plana göre; olası saldırıda öncelikle hava kuvvetleri belirlenen hedefleri bombalayacak ardından kara birliği devreye girecek. Üçüncü aşamada ise taarruz helikopterleri gönderilecek.

SINIR GERİSİNDE DE BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Güvenlik önlemlerinin en üst seviyede tutulduğu, onlarca tank ve zırhlı aracın konuşlandırıldığı sınır hattına Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan da araç ve personel takviyesi yapıldı.

Suriye sınırındaki Mürşitpınar Sınır Karakolu’nda askeri tedbirler artırıldı. Türkiye’nin yurtdışındaki tek toprak parçası olan ve Mürşitpınar Köyü’ne 35 kilometre uzaklıktaki Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun bulunduğu Caber Kalesi çevresinde kontrolü elinde bulunduran El Kaide bağlantılı İŞİD örgütünün tehdidinin ardından, sınırda önlemler en üst seviyeye çıkarıldı.

Sınır hattında bulunan mevcut nöbet kulübelerine ilave kulübeler yapılarak askerler konuşlandırıldı. Sınır hattında zırhlı araçlarla yapılan devriyelerin sayısı artırıldı.

Sınır hattında bulunan 2’nci Hudut Tabur Komutanlığı bahçesinde ise onlarca tank ve zırhlı aracın park halinde durduğu görüldü.

ARAÇ VE PERSONEL TAKVİYESİ

Bölgede son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından sınırdaki 2’nci Hudut Tabur Komutanlığı’na da zırhlı araç ve personel takviyesi yapıldı. Hafta sonu Gaziantep’te bulunan 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan sınıra, aralarında hava savunma sistemi ile füze bataryalarının yanı sıra tank ve obüslerin bulunduğu zırhlı araç ile personel takviyesi yapıldı. Gaziantep’ten gönderilen birliklerin ve zırhlı araç ile bataryaların önceden belirlenen, sınıra hakim noktalara konuşlandırılacağı bildirildi.

20'NCİ ZIRHLI TUGAY KOMUTANLIĞI'NA BAĞLI

Süleyman Şah ve iki muhafızının mezarlarının bulunduğu 8 bin 797 metrekare alan üzerine kurulu türbenin muhafazası, Şanlıurfa’daki 20’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı’na bağlı askeri birlik tarafından sağlanıyor.

TÜRBENİN ÖNEMİ

Süleyman  Şah Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesi. Şah’ın türbesi Suriye’de Halep ili sınırları içerisindeki Karakozak köyünde  bulunuyor. Türbe, Türk toprağı olarak kabul ediliyor.

Fransa ile Türkiye arasında 1921 yılında yapılan Ankara Antlaşması  uyarınca Suriye içerisindeki bu bölge Türk toprağı olarak kabul edilmiş, Süleyman  Şah Türbesi’nde Türk askerlerinin nöbet tutmasına karar verilmişti.  Karakozak’taki Süleyman Şah Türbesi, Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip  olduğu tek toprak parçası olma özelliği taşıyor.