Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, Bursa Borusu Başkanı Ekrem Demiröz ve yönetim üyelerin katılımıyla ve Yırca köylüleriyle bir araya geldi.

 

Öncelikle zeytinden ekmeğini çıkaran ve ağacına sarılarak kesmeyin diye mücadele eden, Yırca köylü vatandaşlarına teşekkür eden Fevzioğlu, ellerinde bir yürütmeyi durdurma kararı olduğunu, bu yürütmeyi durdurma kararının alınmasında dönemin Ankara barosu yönetimin çok büyük katkısı olduğunu belirtti. Fevzioğlu yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "Bu çevre katliamın yapılacağını biz Danıştay içtihadını değiştirip, baroların çevre davalarında ehliyeti yoktur, demesiyle anladık zaten. Bakın Danıştay neredeyse 20 yıldır değişmeden verdiği evet barolarda doğrudan doğruya müdahale edebilirdi, dava açabilirdi dediği yaklaşımını kararını bir anda yeni, Danıştay denilen yapılanmada zamanında değiştirip hayır barolar sadece avukatlık işlerle dava açabilirler diye daralttı. Bir kere bu Anayasaya aykırı. Çünkü Anayasada tüm vatandaşların ve kurumların çevreyle ilgili dava açma hakkı açıkça yazdığını baroların hukukun üstünlüğünü ve koruma kollama görevi var. Buna aykırı olup ardından sözü edilen davanın burada açıldığında çok uzun süre karar verilemedi. Ve bu arada etrafın askeri tip telle çevrildi. Sonunda karar çıktı. Ne tesadüftür ki kararın tebliğinden sadece bir gün önce, 6 bin zeytin ağacı burada yok ettiler. Ama bunu bir tesadüf olduğuna kimse bizi inandıramaz. Bu kararın içeriğini öğrendiler ve yangından mal kaçırırcasına yürütmeyi durdurma kararından zeytin ağaçlarını kaçırırcasına kestiler yok ettiler."

 

"ZEYTİNDE CANDIR, 76 MİLYONU DA DOYURAN BİR CANDIR"

Fevzioğlu, 'Çıkmışlar birde dağ, taş zeytindir. Her yere zeytin diktik. Ağaç diktik. Geride şu kadar var.' açıklamasına tepki gösterip, "Birisi de çıksa da 301 adam orada öldü ama, geride 76 milyon daha adam var dese buna ne derseniz. Şimdi size geride şu kadar, milyon zeytin ağacı vardır. Cümlesine aynı şeyi söylüyorum. Zeytin de candır, 76 milyonu doyuran bir candır." dedi.

 

"AVUKAT VATANDAŞIN HAKKINI KORUYAN KİŞİDİR"

Fevzioğlu, Yırca'da son olarak yaşanan arbedede avukata kelepçe takılmasını konusuna değinerek, "Bir avukata el uzatıldığında, hakkı, hukuku yendiğinde bilin ki milyonlarca insanımız bilsin ki aslında vatandaşın hakkına, hukukuna el uzatılıyor. Bir avukat yerde sürüklendiğinde ters kelepçelendiğinde, sus dendiğinde, konuşması yasaklandığında bilin ki bir milletin konuşması yasaklanıyor ve bir millet ters kelepçeleniyor. Avukatına sahip çık ki haklarına sahip çıkılabilsin. Avukat vatandaşın hakkını koruyan kişidir." şeklinde konuştu.

 

Daha sonra TBB Başkanı Metin Fevzioğlu, Yırca köylüleriyle birlikte sembolik olarak, kesilen zeytinlerin yerine zeytin fidanı dikerek, hatıra fotoğrafı çekildi.