Cengiz ALDEMİR/Sozcu.com.tr

Türkiye'deki okullar içerisinden yurtdışında görevlendirilmek üzere sınavla seçilerek gönderilen öğretmenler, Dışişleri Bakanlığı ve Kazakistan'ın Türkiye Büyükelçiliğinin ilgisizliği nedeni ile maduriyetlerinin giderilmesi için Meclis'te milletvekillerini ziyaret ettiler.

Kazakistan'ın Başkenti Astana'da görev yapan Türk öğretmenler, 2013 yılının mart ayından bu yana Kazakistan Cumhuriyeti'nin vize vermediğini, kendilerinin vize işlemlerini devlet memuru oldukları için Türkiye Dışişleri Bakanlığının takip etmesi gerektiğine dikkat çektiler.

Öğretmenler, bir yıldır vize alamadıklarını ve 2013 ağustosunda vize sürelerinin dolması ile Türkiye'ye mecburi dönüş yapmak zorunda kaldıklarını ifade ederek SÖZCÜ'ye mağduriyetlerini anlattılar.

"Ağustos ayından bu yana ülkemize döndük. Büyükelçilik ve Dışişleri Bakanlığı tarafından tarafımıza hiç bir açıklama yapmadılar. Maduriyetimizi onlarca kere dile getirdik, "Dışişleri biz uğraşıyoruz çözeceğiz, bu hafta çözeceğiz, bu hafta, bu hafta " diye diye bir yıldır sorunumuzu çözemediler. Bizim bireysel maduriyetimizden öte kurumun da maduriyeti var. 1996'dan beri yılda ortalama 2 bin kişiye Türkçe öğreten bir kurum da madur olmuştur. Biz ülkemize geldikten sonra bir öğretmen ile idare ediyor. Çocuklarımız ile gittik ev taşıdık, ailesi ile gitmeyenler ülkede değişik illere ve akrabaların yanına ailelerini bırakarak gelmişlerdi Kazakistan'a. Ülkeye geldiğimizde bir çoğumuzun gidecek yeri yoktu.

"VİZEMİZ BİTTİĞİ İÇİN ORADAKİ MAAŞIMIZI DA ALAMIYORUZ"

Gidip gitmeyeceğimiz hala belli olmadığından ne yapacağımızı da bilemiyoruz. Ailemizi anne ve babamızın evlerine bırakıp gittik. Vizemiz bittiği için orada ki maaşımızı da alamıyoruz. Kazakistan'a gönderemiyorsunuz bari başka ülkelere gönderiniz dedik, tık yok. Çözüm için Milli Eğitim Bakanlığı protokol yapması gerekiyormuş.

Orada görev yapan büyükelçimiz öğretmenler hakkında tavırlı olduğunu duyduk. Büyükelçi, "Öğretmenlerin işini kolaylaştırmayın" gibi laflar ettiği duyumu bize geldi.

Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı’nın 7 Aralık 2013 tarihli diplomatik nota ile Türk vatandaşlarından turistik amaçla gideceklerden vize şartını kaldırdığını açıklamıştı. Vanuatu denilen bir ada ülke ki harita üzerinde bile nerede olduğunu kimse bilmez oraya vize işlemlerini kaldıran Türkiye, Bir çok Türk vatandaşının çalıştığı Kazakistan gibi bir ülkede bu çalışmayı yapamayışına diyecek sözümüz yok."