Okul çağındaki çocukların yüzde 10’unu migrenden mustariptir. Migren, ergenlik öncesi erkek çocuklarında, ergenliikten sonra ise kız çocuklarında daha çok görülür.

Çocuğunuzun yaşam kalitesini etkileyebilecek bir ayrıntıyı atlıyor olabilirsiniz. Çocukluk migreni, baş ağrısından fazlasıdır. İşte çocuğunuzun başı ağrıyorsa dikkat etmeniz gerekenler

1. Migren aileden geçer: Ebeveynlerden birinde migren varsa, çocukta olma ihtimali de büyüktür. Migren ağrısı çeken insanların yüzde 90’ının sorunu irsidir.

2. Çocuklarda gelişen migrene çoğunlukla tanı konmamış ya da yanlış konmuştur: Çocuklar acı çekmeyebilir; bunun yerine ışığa hassasiyet, kusma, bulantı, baş dönmesi gibi semptomlar gösterebilirler. Bu belirtiler sıklıkla diğer çocukluk hastalıkları ile karıştırılır.

3. Migren, çocuğun davranışlarını değiştirebilir: Çocuğunuzun normalden daha pasif, daha sinirli, aşırı uykulu ya da daha önce karşılaşmadığınız ruh halleri olabilir. Çok iştahlı ya da iştahsız olabilir. Işık, koku veya sesler için yüksek bir duyarlılık gösterip göstermediğine dikkat etmelisiniz. Tüm bunlar migren göstergesidir.

4. Migren atağını tetikleyen unsurlar: Migren tetikleyicileri arasında düzensiz uyku, öğün atlamak, stres, parlak ışıklar, yüksek sesler ve güçlü kokular vardır. Hava değişiklikleri, egzersiz ve hormonal dalgalanmalar da migreni tetikleyebilir.

5. Migreni olan çocuklar diğer sağlık sorunları için de risk altındadır: Migren, depresyon, anksiyete ve uyku bozuklukları riskini artırır. Migrenin bu koşullara neden olmadığını anlamak önemlidir. Sadece ortaya birlikte çıkmaları yüksek ihtimaldir.

6. Erken müdahale önemlidir: Etkin ve mümkün olduğunca erken bir müdahale, çocuğun migreninin yaşlandıkça daha kötüleşmesine engel olur.

7. Migren ve kronik baş ağrısı tedavi edilebilir: Genellikle bir kombinasyon şeklinde sunulacak tedavi için doktora danışmalısınız. Çocukların kendi düşünce ve davranışları üzerinde çalışacağı bilişsel davranışçı terapiler, ilaç tedavisi ile birlikte yürütüldüğünde çocuklardaki migren atakları azalacaktır. Atak geçirdiklerinde nasıl davranacaklarını iyi bileceklerdir.