İs­ma­il Ar­lı, ge­niş so­luk­lu bir ya­zar ve ay­nı za­man­da ki­ta­be­vi sa­hi­bi... Avu­kat­lı­ğı bı­ra­kıp To­gan Ya­yı­ne­vi­’ni kur­muş, il­ginç ki­tap­lar ba­sı­yor.
Cum­hu­ri­yet il­ke­le­ri­ne bağ­lı, öz­gür­lük sev­da­lı­sı ger­çek bir yurt­se­ver.
Son yaz­dı­ğı ve bas­tı­ğı ki­ta­bın adı çok il­gi çe­ki­ci:
“Be­ra­ber Yü­rüt­tük Biz Bu Yıl­lar­da!”
Ne­ler yü­rü­tül­müş, na­sıl yü­rü­tül­müş, onu ki­tap­ta okur­su­nuz.
Ül­ke­miz­de yü­rü­tül­me­yen şey mi kal­dı?

* * * *

Tür­ki­ye­’nin 1994 - 2014 yıl­la­rı ara­sın­da­ki si­ya­si tab­lo­su­nun çi­zil­di­ği, çar­pı­cı olay­la­rın ay­rın­tı­la­rıy­la an­la­tıl­dı­ğı 315 say­fa­lık ki­tap­ta son 20 yı­lın bü­yük yol­suz­luk­la­rı­na yer ve­ri­li­yor, olay­la­rın per­de ar­ka­sı
bü­yük bir ti­tiz­lik­le an­la­tı­lı­yor.
Yü­rüt­me­nin yü­rüt­me bi­çi­mi­ni de­tay­la­rıy­la oku­ra su­nan İs­ma­il Ar­lı:
“Yü­ce mil­le­ti­miz de bu yü­rüt­me şek­lin­den mem­nun ola­cak ki, her se­çim­de ve­kâ­le­ti­ni ay­nı kad­ro­ya ve­ri­yor! Ya­zdık, ya­yın­la­dık, son de­ğerlendirme, oku­run ve ül­ke­nin ger­çek sa­hip­le­ri­nin.” di­yor.
Eli­ne ve bey­ni­ne sağ­lık İs­ma­il Ar­lı... (TO­GAN Ya­yın­la­rı)

Ergün Poyraz’ın kitabı: “İndeki Vaiz”

Er­gün Poy­raz, son 7 yı­lı­nı ce­za­evin­de ge­çi­ren bir ya­zar.
Bir­çok önem­li ki­tap yaz­dı, bu­nun kar­şı­lı­ğın­da hap­se atı­lıp, eme­ği­nin mü­kâ­fa­tı­nı (!) böy­le gör­dü.
Ül­ke­miz­de, siv­ri dil­li, ay­kı­rı ki­tap­lar ka­le­me alan, kud­ret­li ma­kam­lar­da otu­ran dev­let­li­le­ri eleş­ti­ren ya­zar­la­rın ka­de­ri­dir bu...
2007 yı­lı­nın sı­cak bir tem­muz gü­nü Er­ge­ne­kon so­ruş­tur­ma­sı ne­de­niy­le tu­tuk­la­nan Er­gün Poy­raz, ce­za­evin­de bu­lun­du­ğu sü­re için­de de ki­tap yaz­ma­ya de­vam et­ti.
Kı­sa bir sü­re ön­ce, di­ğer Er­ge­ne­kon tu­tuk­lu­la­rıy­la bir­lik­te tah­li­ye edi­len Er­gün Poy­ra­z’­ın yaz­dı­ğı son ki­ta­bın adı:
“İn­de­ki Vai­z”
İl­ginç bil­gi­le­rin yer al­dı­ğı 301 say­fa­lık ay­dın­la­tı­cı ki­tap­ta, Baş­ba­kan Tay­yip
Er­do­ğa­n’­ın
“Ör­güt ba­şı, ulus­la­ra­ra­sı çe­te, pa­ra­lel dev­let, Haş­ha­şi!” di­ye ta­rif et­ti­ği ce­ma­at li­de­ri Fet­hul­lah Gü­le­n’­in ha­ya­tı­nı an­la­tı­yor. (Tan­ye­ri Ki­tap)

İlk tu­tuk­lu­nun ki­ta­bı!

Bu­gün sö­zü­nü ede­ce­ğim üçün­cü ki­tap, yi­ne bir Er­ge­ne­kon sa­nı­ğı olan ve 7 yıl Si­liv­ri
Ce­za­evi­’n­de ya­tan Ok­tay Yıl­dı­rı­m’­ın yaz­dı­ğı ki­tap:
“Kum­pas­tan Di­ri­li­şe­”
1971 do­ğum­lu olan ya­zar, 2005 yı­lın­da 34 ya­şın­da iken sol aya­ğın­da­ki bir sa­kat­lık ne­de­niy­le Türk Si­lah­lı Kuv­vet­le­ri­’n­den ma­lû­len emek­li ol­du, ya­şa­mı­nı der­gi­ler­de ve çe­şit­li ya­yın or­gan­la­rın­da po­li­tik ya­zı­lar ya­za­rak ka­zan­ma­ya baş­la­dı.
İk­ti­da­ra kar­şı mu­ha­lif pro­tes­to­la­rın sü­rek­li ön saf­la­rın­da yer alı­yor­du.
Er­ge­ne­kon Da­va­sı­’nın ilk tu­tuk­lu­su­dur. 7 yıl ce­za­evin­de kal­dı.
“Türk Or­du­su, ta­ri­hin­de gö­rül­me­miş bir teh­dit­le kar­şı kar­şı­yay­dı ve elin­den hiç­bir şey gel­me­den tas­fi­ye edi­li­yor­du, ko­ru­mak­la gö­rev­li ol­du­ğu Cum­hu­ri­yet de­ğiş­ti­ri­li­yor­du­” di­yen Ok­tay Yıl­dı­rım “Kum­pas­tan Di­ri­li­şe­” ad­lı ki­ta­bın­da, “baş­la­rı­na ge­len­le­ri­” an­la­tı­yor. (Des­tek Ya­yın­la­rı)

Mal­ta Yar­gı­la­ma­sı!

“Mal­ta­” bir sür­gün ada­sı ve sür­gün öy­kü­sü ola­rak ka­zın­mış­tır ha­fı­za­la­rı­mı­za...
Pe­ki, bu doğ­ru mu­dur?
1919’da İs­tan­bu­l’­u iş­gal eden İn­gi­liz­ler, su­bay, ida­re­ci ve ay­dın 145 Tür­k’­ü gö­zal­tı­na ala­rak Mal­ta Ada­sı­’na gön­der­miş­ti.
3 dö­nem mil­let­ve­kil­li­ği ya­pan ga­ze­te­ci kö­ken­li bir si­ya­set ada­mı olan Uluç Gür­kan “Her­kes sür­gün di­ye bi­li­yor ama as­lın­da bu olay İn­gi­liz­le­rin Mal­ta­’da ger­çek­leş­tir­dik­le­ri bir yar­gı­la­ma­dır. Mal­ta­’da iki yı­lı aş­kın sü­re ha­pis ka­lan 145 Os­man­lı yet­ki­li­si hak­kın­da ‘Er­me­ni­le­ri top­lu ola­rak kat­let­me­k’ suç­la­ma­sıy­la ad­li so­ruş­tur­ma açıl­mış­tır.” di­yor.
Mal­ta yar­gı­la­ma­sı, bi­ze unut­tu­ru­lan ta­ri­hi­mi­zin önem­li bir say­fa­sı­dır.
İn­gi­liz Kra­li­yet Baş­sav­cı­lı­ğı, Türk yet­ki­li­le­ri mah­kûm et­tir­mek için bü­yük ça­ba har­ca­mış ama ba­şa­rı­lı ola­ma­mış­tı...
Uluç Gür­kan bu ola­yı, öz­gün İn­gi­liz bel­ge­le­riy­le “Mal­ta Yar­gı­la­ma­sı­” ad­lı il­ginç ki­ta­bın­da top­la­dı. (Kay­nak Ya­yın­la­rı)

Te­bes­süm

Mı­sı­r’­dan ge­le­cek eşek!
Os­man­lı Pa­şa­sı Yu­suf Kâ­mil, Mı­sı­r’­a gi­der­ken, uğur­la­ma­ya ge­len Şa­ir Ni­hat Be­y’­e ne­za­ke­ten Mı­sı­r’­dan bir ar­zu­su olup ol­ma­dı­ğı­nı sor­muş. Şa­ir de ona bir “Mı­sır eşe­ği­” ıs­mar­la­mış. Dö­nüş­te, kar­şı­laş­ma sı­ra­sın­da Pa­şa, Şai­re:
“Ni­hat Bey, ben­den eşek is­te­miş­tin. Na­sıl da unut­mu­şum! Şim­di se­ni gör­düm, ak­lı­ma gel­di!” de­miş.
Şa­ir, lâ­fın al­tın­da kal­ma­mış:
“Ne za­ra­rı var pa­şa haz­ret­le­ri, siz gel­di­niz ya!”

Gü­nün Sö­zü

Ül­ke­ye en az za­rar ve­re­cek olan ada­ya oy ve­rin!