Almanya'nın Lüneburg kentinde görülen davada, Nazi döneminde toplama kampı Auschwitz'de muhasebecilik yaptığı bilinen Gröning, 94 yaşında olması nedeniyle sadece 4 yıl ceza aldı.

"300 BİN KİŞİNİN ÖLDÜRÜLMESİNE YARDIMCI OLDU"

Savcı, Nazilerin elit milis gücü SS'e (Schutzstaffel-Koruma Timi) mensup Gröning'in 3,5 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istemişti. Avukatları ise Gröning'in beraatini talep ediyordu. Hakim Franz Kompisch ise Gröning'i, 300 bin kişinin öldürülmesine yataklık ettiği gerekçesiyle suçlu bulduğunu açıkladı. Cezanın kesinleşmesinin ardından sağlık kontrolünden geçecek olan Gröning'in, cezasını hapishanede çekip çekmeyeceğine karar verilecek.

93 yaşındaki Nazi özür diledi

93 yaşındaki Nazi özür diledi

SUÇUNU İTİRAF EDİP ÖZÜR DİLEMİŞTİ

Oskar Gröning 1944 yılında Auschwitz-Birkenau'daki toplama kampındaki Yahudilerin değerli eşyalarına el koyarak, sistematik Nazi cinayetlerine destek vermekle suçlanıyordu. Bahsi geçen Yahudilerin çoğu gaz odalarında öldürülmüştü. Kamptaki Yahudilerin eşyalarını toplayarak üstlerine verdiğini anlatarak suçunu itiraf eden 94 yalşındaki eski subay, çok üzgün ve pişman olduğunu söylemişti.



GİZLİ GÖREV

Aldığı bankacılık eğitiminin ardından gönüllü olarak SS kuvvetlerine katılan Gröning, 1942 yılında 21 yaşındayken gizli bir görev için Berlin'e çağırıldığını söylemişti. Cepheye gönderilmeyeceğini fakat çok daha zorlu bir görev yapacağını öğrenen Gröning, eğitimin ardından Auschwitz toplama kampına gönderilmişti.



AUSCHWITZ TOPLAMA KAMPI

Polonya topraklarındaki Auschwitz-Birkenau kampı, Nazi Almanyası tarafından işgal edilmiş, burada 1940 ve 1945 yılları arasında çoğu Avrupalı Yahudi, yaklaşık 1.1 milyon kişi öldürülmüştü. Toplama kampında tutulanlar Rus askerleri tarafından 27 Ocak 1945'te kurtarılmıştı. 1979 yılında UNESCO'nin dünya kültür mirası listesine alınan kamp soykırımın simgesi olarak göürlüyor.

İkinci Dünya Savaşı temalı en iyi oyunu yapacaklar

İkinci Dünya Savaşı temalı en iyi oyunu yapacaklar