Amerikan New York Times gazetesi, ABD 'nin iki ayrı diplomatik girişime destek vererek Suriye konusunda tavır değiştirdiğini ve Batı dünyasının "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın derhal işbaşından ayrılması" şartından sessizce vazgeçtiğini öne sürdü.

Gazetede, "Şam ile muhalifler arasındaki askeri kilitlenme, IŞİD'in yükselişi ve dünyanın en korkunç insani krizi karşısında ABD, Suriye'de daha yavaş değişim yolunu seçiyor" görüşü dile getirildi. ABD'nin bombardımanda Suriye ordusunu hedef almaması ve direnişçileri IŞİD'e karşı savaşmak için eğitmesi, "Esad şimdi giderse Suriye'nin daha büyük kargaşa ve radikalizme kayacağı" yolundaki ABD kaygısını yansıtıyor.

ABD HER İKİ GİRİŞİME DE DESTEK VERİYOR

ABD ve Batı'nın desteklediği diplomatik girişimlerden biri, BM üzerinden Halep'te ateşkes sağlanmasını hedefliyor. Diğer girişim de Ocak sonunda Moskova'da toplanması planlanan Suriye Konferansı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de konuyla ilgili, "Suriye Devlet Başkanı Esad'ın, Esad rejiminin önceliklerini vatandaşları olarak belirlemesinin ve hareketlerinin sonuçlarını düşünmeye başlamasının zamanı geldi" demişti.