Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail hapishanelerinde ihlallere maruz kalan Filistinli tutukluların başlattığı açlık grevine yeni bir grubun daha katıldığını, böylece açlık grevi yapanlarının sayısının 180'e ulaştığını ve giderek arttığını açıkladı. Cemiyet, daha önce açlık grevine devam eden Filistinlilerin sayısının 148'e yükseldiğini, bunlardan 120'sinin Fetih üyesi olduğunu belirtmişti.

HAPİSHANE İDARESİ, TUTUKLU TALEPLERİNİ KABUL ETMİYOR

İsrail'in Nefha Hapishanesi idaresi ile Filistinli tutuklular arasındaki diyaloğun başarısız olduğunu belirten Cemiyet yaptığı yazılı açıklamada, idarenin tutukluların taleplerini kabul etmediğini kaydetti.

BM'den İsrail'e tepki

BM'den İsrail'e tepki

Tutuklu Filistinliler, sık sık düzenlenen baskın, nakiller ve aramalar ile bazı tutukluların tecridi başta olmak üzere cezaevi idaresinin tutuklulara yönelik ihlallerine tepki gösteriyor. İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli tutuklı olduğu biliniyor.



"ZORLA BESLEMEYE DİRENENLER ŞEHİT SAYILIR"

Açlık grevi yapan Filistinli tutukluların zorla besleneceğinin açıklanmasının ardından, Kudüs Müftüsü Muhammed Hüseyin, grev yapanların bu uygulamaya direnme haklarının olduğunu, bunun da 'caiz' olduğunu belirterek, "Özgürlüğü için 'zorla beslenmeye' direnen tutuklulardan hayatını kaybedenler, Allah'ın izniyle 'şehit' sayılırlar" ifadesini kullandı.

İsrail Filistinli mahkumları

İsrail Filistinli mahkumları "zorla besleyecek"

'İDARİ TUTUKLULAR' YARGILANMADAN CEZA ALIYOR

İsrail parlamentosu Knesset, 30 Temmuz'da, Filistinli tutuklu ve mahkumların "zorla beslenmesine" imkan tanıyacak yasa tasarısını onaylamıştı.  İsrail hapishanesinde 56 günden bu yana açlık grevi yapan "idari tutuklu" Muhammed Allan için uygulanması gündemde olan yasa, Filistinliler ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılanıyor.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

120 Filistinli açlık grevine başlıyor

120 Filistinli açlık grevine başlıyor