Ali GÜLEN/FRANKFURT

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın, "Göçmenler, Alman balının o kadar da tatlı olmadığını yakında görür" sözü doğru çıktı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman kamuoyunda oluşan "Bu gelenlerin hepsi genç ve tümü sokaklarda dolaşıyor" algısı üzerine dün akşam sınırı kapattığını ilan etti. Alman hükümetinin bu kararını ise göçmenler için alınan sert önlemler izliyor.



GÖZALTINA ALINANLAR SINIRDA KALACAK

Dün akşam göçmenlerin geldiği tüm yolları kapatan ve sınır kontrollerine yeniden başlayan Almanya, ülkeye girenleri de tutuklamaya başladı. Alman hükümeti her ne kadar sınırlarda oluşturulan yerleşim merkezlerinin bir tür "sığınma evi" olduğunu açıklasa da, işin gerçeği bambaşka...



Alman Bild Gazetesi dün akşam sınır polisi ile birlikte yapılan operasyonları izledi.

Avusturya sınırı başta olmak üzere tüm yolları sıkı bir denetimden geçiren Alman polisi, dün İtalya plakalı bir otomobilde yakaladığı 8 Suriyeli göçmeni ülkeye sokmadı. Tutuklanan İtalya vatandaşı ise insan kaçakçılığından gözaltına alındı. Kaçak Suriyeliler ise sınır bölgesinde bulunan polis gözetimindeki bir merkeze yerleştirildi. Benzer zamanlarda, yürüyerek sınırı geçmeye çalışan 7 Suriyeli otobanda durdurularak gözaltına alındı. Alınan güvenlik önlemleri kapsamında tüm TIR'lar ve yabancı plakalı araçlar büyük bir titizlikle aranıyor.



AVUSTURYA'DA ORDU SINIRA GÖNDERİLDİ

Avusturya'da güvenlik önlemleri arttırıldı. Ülkede polise yardımcı olmak amacıyla ordu sınırlara gönderildi. Saksonya Eyaleti'nde, Çek Cumhuriyeti sınırında polis kontrollerine başladı.



GÖÇMENLER TÜRKİYE’YE GÖNDERİLECEK

Göçmenlere tüm sınırlarını kapatan Almanya, sadece "siyasi ya da insani sığınma hakkı olan göçmenleri" ülkeye kabul edecek. Ekonomik nedenlerle gelenler, ülkelerinde aranmayanlar, başka bir AB üyesi ülkeden gelenler ile Türkiye’den gelenler ise ayak bastıkları ülkeye geri gönderilecek. Bir diğer deyişle Almanya, "istediği kişileri alacak", istemediği kişileri ise geldikleri ülkelere geri gönderecek.



TÜRKİYE'NİN İMZALADIĞI "GERİ KABUL ANLAŞMASI" NELERİ KAPSIYOR?

Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakereleri çerçevesinde 16 Aralık 2012’de imzaladığı "Geri Kabul Anlaşması"na göre, AB ülkelerinde iltica talepleri reddedilenler, ilk ayak bastıkları ülke olan Türkiye’ye iade ediliyor. Türkiye ise bir karşılık olmadan attığı bu imzanın bedelini, göçmenleri geri alarak ödeyecek. Geri Kabul Anlaşması, Türkiye'nin AB'ye üyeliği için şart koşulan bir anlaşma olarak değerlendiriliyor. Dolayısıyla Avrupa Birliği 'göçmen krizini', mültecileri Türkiye'ye göndererek çözmeye çalışıyor.



Almanya'nın Bad Reichenball bölgesindeki otobanlarda göreve başlayan sınır ekiplerinin, önümüzdeki günlerde daha da güçlendirilmesi planlanıyor. Geçerli bir Schengen vizesi olmayan ya da AB üyesi ülke vatandaşı olmayanlar artık kesinlikle  Almanya’ya sokulmayacak.



MACAR KAMERAMANIN ÇELME TAKTIĞI BABA VE OĞUL ALMANYA’DA

Macar kameraman Petra Laszio’nun, çelme takıp düşürdüğü Suriyeli baba Abdul Mohsen ve kucağındaki oğlu Said ise Almanya’ya ulaştı. Baba ile küçük oğlunun, Mohsen’in Almanya’da bulunan büyük oğlunun yanına geldiği ve bir göçmen merkezine alındığı belirtildi.

Merkel’den AB'yi şoke eden 'sınır' kararı

Merkel’den AB'yi şoke eden 'sınır' kararı



Kadın kameraman mülteciye tekme attı

Kadın kameraman mülteciye tekme attı