Alman havayolları şirketi Lufthansa'ya ait GermanWings havayollarının Barselona'dan Düsseldorf'a giden uçağı içinde 144 yolcu ve 6 mürettebatla Fransa'da düştü. İspanya Kralı yaptığı açıklamada, pek çok Türk yolcunun da uçakta bulunduğunu söyledi.


Katalan Haber kanalı '24 Saat', Almanya kaynaklarına dayanarak uçakta 39 Türk soyadlı kişinin bulunduğu bilgisine ulaştıklarını duyurdu. Kanal, ölenlerin çoğunun öğrenci olduğunu duyurdu.


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, GermanWings havayollarının Almanya'nın Düsseldorf kentinden İspanya'nın Barselona kentine giden Airbus A320 tipi uçağının Fransa'nın güneyindeki Barcelonette bölgesine düştüğünü doğruladı.



Hollande, Fransız televizyonlarına yaptığı açıklamada, kazayla ilgili Almanya Başbakanı Angela Merkel ve bir ziyaret için Paris’te bulunan İspanya Kralı Felipe ile iletişim içinde olduklarını, kazazedelerin kimliklerinin henüz açıklanmamış olmasına rağmen büyük çoğunluğun Alman ve İspanyol vatandaşları olduğunu söyledi.

"Kazanın oluş biçimi ve ilk elde edilen veriler ışığında kazada canlı kurtulan kimsenin olmadığını düşünüyoruz" ifadelerini kullanan Hollande, ülke olarak birlik beraberlik çağrısında bulundu.

Uçağın dağlık bir bölgeye düştüğü ve içinde 144 yolcu ve 6 mürettebat bulunduğu bildirildi. Arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra, Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'ün de incelemelerde bulunmak üzere bölgeye doğru yola çıktığı kaydedildi.

Uçağın düştüğü bölgede arama yapan helikopterden çekilen görüntü.

KURTULAN YOK!

Fransız Ulaştırma Bakanı'nın yaptığı açıklmada, uçakta bulunan144 yolcu ve 6 mürettebattan kimsenin kurtulmadığı belirtti. Uçağın pilotunun saat 10.47 de Provenza kentinde bulunan havaalanındaki kuleye acil durum çağrısı yaptığı kaydedildi. Bu acil çağrı üzerine arama çalışmalarına katılan iki helikopterin uçağın enkazına ulaştığı duyuruldu.

Gilbert Sauvan isimli yerel meclis üyesi, Les Echos gazetesine yaptığı açıklamada, "Uçak parçalara ayrılmış. En büyük enkaz parçası, bir otomobil büyüklüğünde" dedi. Yetkililer bölgeye ulaşımın sadece helikopterle sağlanabildiğini, yürüyerek ise en az 3 saatlik mesafe bulunduğunu açıklamıştı.



NEDENİ BELLİ DEĞİL

Köln-Bonn Havalimanı'nda basın toplantısı düzeleyen Germanwings CEO'su Thomas Winkelmann, "Düşmeden önce sekiz dakika boyunca iritfa kaybetti. Uçağın hangi sebeple alçaldığını bilmiyoruz. Uçağın düşme nedenini bir an önce bulmaya çalışacağız. Yolcular arasında iki bebek vardı. Uçağın son kontrolleri Lufthansa tarafından dün yapıldı. Uçağın kaptanı 10 yıllık tecrübesi olan bir kaptandı. Airbus uçağıyla 6 bin saatlik  tecrübesi olan bir pilottu. Uçak 1991'den beri kullanılıyordu" dedi.



"İSİMLERİ AÇIKLAYAMIYORUZ"

Winkelmann, "Acil durum sinyaliyle ilgili yeni bir bilgi veremiyoruz. Bir sinyal verildiğini doğrulamıyoruz. Uçaktaki yolcuların listesi önümüzde. Ancak gizlilik sebebiyle açıklamıyoruz. Önce ailelerine bildireceğiz" dedi.

Germanwings CEO'su, "Normal uçuşlarımıza devam edeceğiz. Uçağa binerken isim veriyorsunuz ancak yolcularla ilgili detayları biz de bilmiyoruz. İspanya Schengen ülkesi olduğu için pasaport kontrolü yapılmıyor. Yolcularla ilgili yalnızca genel bilgilere sahibiz" diye konuştu.


MERKEL PROGRAMINI İPTAL ETTİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Sözcüsü Steffen Seibert, Şansölye'nin kaza dolayısıyla "şoke olduğunu" söyledi. Seibert, Merkel'in Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve İspanya Başbakanı Rajoy'la telefonda görüştüğünü ve tüm programlarını iptal ettiğini duyurdu. Merkel, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Hem kaza yerinde hem de havaalanlarında kriz merkezleri oluşturuldu. Ulaştırma ve dışişleri bakanlarımız bölgeye gidiyor. Kaza yerini bizzat görmek için yarın da ben gideceğim. Hepimiz yastayız" diye konuştu.