Fransa'da yayın yapan haftalık karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun merkezine silahlı saldırı düzenlendi.  En az 12 kişinin öldüğü, 5'i ağır çok sayıda kişinin de yaralandığı bildiriliyor.



ÖLENLER ARASINDA POLİS MEMURLARI DA VAR

Ölenler arasında iki polis memuru bulunduğu belirtildi. Saldırıda yararlıların tamamının durumunun ağır olduğu ifade ediliyor, bu nedenle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.



İlk bilgilere göre saat 13:00 (TSİ) sıralarında maskeli iki kişinin uzun namlulu kalaşnikof silahlarla dergi binasına girdiği ve ardından silah seslerinin duyulduğu öğrenildi.

Charlie Hebdo, İslam dünyasında tepki uyandıran karikatürleriyle biliniyordu.



FRANSA'NIN EN ÜNLÜ KARİKATÜRİSTLERİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Saldırıda, Fransa'nın en ünlü karikatüristlerinden Cabu ve Charb'ın yaşamını yitirdiği kaydediliyor. Saldırıda ayrıca, Tunus doğumlu deneyimli karikatürist George Wolinski'nin yaşamını yitirdiği de belirtiliyor.



Saldırı, Paris'in oldukça merkezi bölgelerinden birinde gerçekleştirildi



'YAZI İŞLERİ TOPLANTISI VARDI, HERKES DERGİDEYDİ'

Le Monde gazetesi, Charlie Hebdo'dan bir gazetecinin verdiği bildiye dayanarak saldırının olduğu saatlerde dergide yazı işleri toplantısının yapıldığını ve saldırganların büyük olasılıkla bunu bildiğini söyledi. Gazetenin haberinde "Haftanın diğer günlerinde dergide çok fazla kişi olmaz, bunu biliyorlardı" ifadeleri yer aldı.



'GİRİŞ KODUNU GİRDİM VE KAPIYI AÇTIM'

L'Humanite isimli internet sitesinde ise derginin çizerlerinden Coco, olay anını şöyle anlattı:

"Kızımı almak için kreşe gitmiştim. Dergi binasına geri döndüğümde kapının önünde maskeli ve silahlı iki kişi vardı ve etrafa tehditler savuruyorlardı. İçeri girmek istiyorlardı. Giriş kodunu tuşladım. Wolinski ve Cabu'ya ateş ettiler. Beş dakika sürdü. Ben bir masanın altına saklanmıştım. Çok iyi Fransızca konuşuyorlardı. El Kaide diyorlardı."



"PEYGAMBERİN İNTİKAMINI ALIYORUZ"

Saldırganların 'Peygamberin intikamını alıyoruz' diye bağırdıktan sonra yaklaşık 10 dakika otomatik silahlarla taradıkları ileri sürülüyor. Saldırganların saldırı sonrası otomobil ile kaçtıkları, polisin ise geniş çaplı bir araştırma başlattığı belirtildi.



Olay sonrası Fransız polisi binanın bulunduğu bölgeyi güvenlik çemberine aldı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da iddiaları doğruladı. Hollande Fransa'nın "özgürlükler ülkesi olduğu için böyle bir saldırı yaşadığını" dile getirerek, ülke olarak büyük bir şok içinde olduklarını kaydetti.  Hollande, saldırıların ardından olay yerine geldi.



GÜVENLİK ALARMI EN ÜST SEVİYEYE GETİRİLDİ

Fransız hükümeti, dergiye yapılan çirkin saldırı sonrası güvenlik alarmını en üst seviyeye çıkardığını açıkladı. Saldırının ardından üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı Paris'te, Le Monde gazetesi çalışanları da korumaya alındı.



BAŞBAKAN UYARMIŞTI

Fransa Başbakanı Manuel Valls, geçtiğimiz haftalarda yaptığı bir açıklamasında "Ülkemiz hiç olmadığı kadar ciddi bir terör tehdidi altında" demişti.



İNGİLTERE BAŞBAKANI CAMERON'DAN FRANSA'YA DESTEK

İngiltere Başbakanı David Cameron, "Terörle mücadelede Fransa'nın yanındayız. Saldırı mide bulandırıcı" şeklinde tweet atarak Fransa'ya destek verdi. Muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband de "Demokratik yaşam ve ifade özgürlüğünü hedef alan teröristlere karşı Fransa ile dayanışma içerisinde olduklarını ve bu kişilere karşı birlikte mücadele edileceğini" dile getirdi.



Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo iki yıl önce, Hz. Muhammed'le ilgili karikatürler yayınlamış ve söz konusu karikatürler dünya çapında büyük tepkiye neden olmuştı. Karikatüre gösterilen tepki nedeniyle Fransa, 20 kadar ülkedeki diplomatik temsilciliklerini ve diğer resmi kuruluşlarını geçici süreliğine kapatmıştı.