Örgüt, 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak olan genel seçimlere sadece bir kaç gün kala açılan bu soruşturmanın hükümet karşıtı medyaya yönelik saldırıların en son örneği olduğunu belirterek `´ Soruşturma hemen durdurulmalı´´ dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb "Gazetecilik görevini yerine getiren Cumhuriyet ve Can Dündar bir ceza soruşturmasına muhatap olmamalılar" şeklinde konuşarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu ceza soruşturması durdurulmalı ve Türkiye'nin siyasi liderleri ve gazetecileri tehdit etmeye artık bir son vermeli."

HÜKÜMETİN BASKICI TAVRININ EN SON ÖRNEĞİ

Sinclair-Webb açıklamada şunları söyledi: "Bu olayı araştıran dört savcının hapse atılmasından sadece bir kaç hafta sonra, Cumhuriyet gazetesi ve onun genel yayın yönetmeni casusluk ve benzer suçlarıyla yargılanmaya tehdit ediliyor. Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik ceza soruşturması ve tehditler, hükümetin, kendi gidişatının herhangi bir şekilde sorgulanması karşısında gösterdiği, artık endişe verici ölçüde sistematik hale gelmiş baskıcı tavrın en son örneğidir."

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Hükümet Suriye'deki muhalif güçlere silah yollamak için Meclis'ten onay istemedi. Bu olay  Türkiye'nin Suriye'de yaşanan çatışmaların bataklığına ne derece gömülmüş olduğunu ve Türkiye hükümetinin istihbarat operasyonlarının yargı veya medya tarafından araştırılmasını engelleme çabasını gözler önüne seriyor.

İstanbul Başsavcılığı söz konusu soruşturmayı" devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma"  suçlarından açtı. Bir İstanbul mahkemesi de aynı gün habere yayın yasağı getirdi.

Hem Başbakan Ahmet Davutoğlu hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhuriyet Gazetesi'ni ve onun Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ı casuslukla suçladılar. Erdoğan 31 Mayıs günü verdiği bir televizyon röportajında "bu haberi yapan kişi bunun bedelini ağır ödeyecek, öyle bırakmam onu" şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı 2 Haziran günü de Ankara savcılığına başvurarak, Can Dündar hakkında "gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdiği" ve "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" ettiği gerekçesiyle  bireysel suç duyurusunda bulundu ki bu cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis olan bir suç.

Türkiye'den Suriye'ye kamyonlarla silah taşındığı yolundaki iddialar, Adana´daki savcıların bu iddiaları araştırmaya teşebbüs ettiği 2014 yılının Ocak ayından bu yana kamuoyunda tartışılmaktadır. Savcılar,  Adalet Bakanlığı'ndan gelen ve söz konusu TIR´ları arama yetkilerinin olmadığını, o TIR´larda Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yürütülen bir operasyonda Suriye'ye yollanan insani yardım malzemelerinin bulunduğunu belirten telefonlara rağmen, aldıkları ihbar üzerine, iki defa söz konusu TIR´ları aramaya çalışmışlardı.

Türkiye '2015 Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 21 sıra geriledi

Türkiye '2015 Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 21 sıra geriledi