New York Times gazetesi, son dönemde yaşanan gazetecilerin yargılanması ve tutuklanması konusuna dikkat çeken "Yabancı gazeteciler ateş altında" başlıklı bir yazı yayımladı. Gazetenin ele aldığı yazıda Mısır, Azerbaycan ve Türkiye'deki örneklere vurgu yapılırken, dünya liderlerinin bu durum karşısında 'ciddi kaygı' ifade eden açıklamalar yerine kıyameti koparmaları gerektiği savunuluyor.

GAZETECİLERİ SUSTURMA ÇABASI, GAZETECİLİĞİ BİTİRİYOR

NYT Editoryal Kurulu, Mısır ve Azerbaycan’da gazetecilerin hapis cezalarına çarptırılması, Türkiye’de ise, Vice News muhabirlerinin gözaltına alınması gibi gelişmeleri aktarırken “hükümetlerin gazetecileri susturma çabalarının, güçlü haber toplamaya çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemde gazetecilik üzerinde aşındırıcı etkisi var” görüşünü dile getiriyor.



Diyarbakır'da önce gözaltına alınıp sonra tutuklanan Vice muhabirlerinden İngiliz olan ikisinin serbest bırakıldığına işaret edilen yazıda, “Türk otoriteleri, geçen hafta da bazı haber kuruluşlarına sahip olan Koza İpek Holding’in bürolarında arama yaptılar” deniliyor.

INTERPOL TUTUKLAMA TALEPLERİNİ DİKKATE ALMAMALI

Gazetecileri hedef alan çok sayıda durum yaşandığını ve bunlar karşısında uluslararası toplumun daha güçlü bir yanıt vermesi gerektiğini aktaran gazete, “İnterpol, açıkça keyfi soruşturmalara maruz kalan gazeteciler hakkındaki davalarda çıkarılan tutuklama taleplerini, dikkat almamaya yönelik bir mekanizma geliştirmeli” önerisini dile getiriyor.



Böyle bir mekanizmanın oluşturulması ile güçlü bir sinyal gönderileceğinin ifade edildiği yazı, “Aynı zamanda dünya liderleri, ‘ciddi kaygı' belirten kıymetsiz açıklamalarından çok daha fazlasını yapmalı. Kıyameti koparmalı” sözleriyle son buluyor.

Guardian: İngiliz gazeteciler sınır dışı edilecek

Guardian: İngiliz gazeteciler sınır dışı edilecek


Dünya'dan Türkiye'ye büyük tepki

Dünya'dan Türkiye'ye büyük tepki