RECEP GENEL/SÖZCÜ

Yılbaşından bu yana rekor üstüne rekor kıran dolar, bugün 2.6740 liraya yükselerek 28’ncı zirvesine ulaştı. Kurdaki çıkış, durgunluğa sürüklenen ekonomiyi  zorlamaya başladı

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası FED’in faiz artışına başlayacağı yönündeki beklentiler ile yükselişe geçen dolar rekora doymuyor. Yılbaşından bu yana Türk Lirası yüzde 13.83 değer kaybetti. Yurtiçinde seçim sürecine girilmesinin etkisiyle yükselen siyasi tansiyon ve doların küresel piyasalarda yüksek seyrini korumaya devam etmesi TL’nin zayıflamasına neden oluyor.

Dolar rekor üstüne rekor kırıyor

Dolar rekor üstüne rekor kırıyor


EN RİSKLİ 5 ÜLKEDEN BİRİYİZ

Dolardaki yükselişi değerlendiren, Oxford Economics,  Türkiye’nin en riskli ülkeler arasında olduğunu açıkladı. Kuruluşun enflasyon, kısa vadeli borçlar, cari açık ve net ihracat verilerini analiz ederek yaptığı araştırmaya göre Türkiye , Malezya, Şili, Venezuela ve Rusya ile birlikte  dolardaki yükselişten en çok etkilenecek 5 ülkeden biri oldu. Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, “Liradaki zayıflık, seçim riskini ve Ali Babacan’ın seçim sonrası görevine devam etmeyecek olmasının  ekonomi politikalarının ekseni üzerindeki soru işaretlerini yansıtıyor. Seçim anketleri AKP için çok net kestirilebilen sonuçları olmayabileceğini gösteriyor”  dedi.

FAİZ İNDİRİMİ ZORA DÜŞTÜ

Reuters’a göre, uzun vadeli dolar pozisyonunun hâlâ 40 milyar dolar seviyelerinde olması dolardaki yüksek seyrin kalıcı olabileceğine işaret ediyor.  Nisan başında 40.3 milyar  olan pozisyonlar, 7 Nisan haftasında 40.2  milyar dolar oldu.
22 Nisan’da toplanacak, Merkez Bankası’nın  enflasyonda yaşanan düşüşe bakarak faiz indirimini gündeme alma olasılığı da kurdaki oynaklık dolayısıyla giderek  zorlaşıyor.

Belirsizlik etkili oluyor

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi  Euro/dolar paritesindeki gerilemenin dolardaki yükseliş açısından önemli bir faktör olduğunu dile getirdi  Bürümcekçi “Türk Lirası diğer gelişmekte olan para birimlerine göre daha kötü bir performans sergiliyor.  TL’nin seçim ve sonrasındaki belirsizliklerden etkilendiği söylenebilir” dedi. Fibabanka Hazine Koordinatörü Ömer Gencal, ise  önümüzdeki dönem ile ilgili belirsizlik ve ekonomik anlamda kırılganlığın dolardaki yükselişi desteklediğini dile getirdi.

Bu yükselişi bekliyorduk

DENİZ Yatırım Başekonomisti Özlem Derici “Dolardaki bu yükselişi bekliyorduk ve önümüzdeki dönem de devam edeceğini öngörüyoruz. Yükselişte ana nedeni FED’in para politikaları oluşturuyor” dedi.  Ekonomist Şengül Dağdeviren ise dolardaki yükselişte yurtdışı faktörlerin etkili  olduğuna dikkat çekerek  “Sermaye çıkışları dikkate alındığında yurtiçinde ciddi bir kaygı olduğu kanaatinde değilim. Ama seçim sonrasına kadar belirsizliklerin sürmesi ihtimali bulunuyor” diye konuştu.