Foto: Depophotos


İstanbul Sanayi Odası Türkiye ve İstanbul İmalat PMI anketlerinin Eylül 2015 ayı sonuçları açıklandı.

Eylül ayı ihracat rakamlarında sert düşüş

Eylül ayı ihracat rakamlarında sert düşüş


İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verisi, eylül ayında eşik değer olan 50,0’ın altında kalarak Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarındaki bozulmanın devam ettiğini gösterdi. Ağustos ayında 49,3 olarak ölçülen PMI, eylül ayında 48,8’e geriledi. Böylelikle PMI, Nisan’dan bu yana karşılaşılan en düşük değerine inmiş oldu.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI verisi, eylül ayında da son dokuz aydır olduğu gibi eşik değer 50,0’nin altında kalarak İstanbul’da sanayi sektöründeki faaliyet koşullarının kötüleştiğini gösterdi. Ağustos’ta 48,5 olarak ölçülen PMI, eylül ayında 48,0 düzeyine geriledi.

‘Piyasada ödeme riski katlanarak büyüyor’

‘Piyasada ödeme riski katlanarak büyüyor’

DÖRT KRİTİK GÖSTERGE SERT DÜŞTÜ

İSO tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

İstanbul Sanayi Odası ve Markit’ten elde edilen yeni PMI™ anket verileri İstanbul sanayi sektörünün faaliyet koşullarındaki bozulmanın üçüncü çeyreğin son ayında da sürdüğüne işaret etti. İmalat üretimi, yeni siparişler, yeni ihracat siparişleri ve satın alma faaliyetleri 2015 yılının her ayında daralırken, dört kritik göstergede de Eylül ayında ölçülen düşüş önceki aya kıyasla daha sert oldu.

Eylül anketi, imalat sektöründeki enflasyonist baskıların çok hızlı bir şekilde yükselmekte olduğunu gösterdi. Hem girdi hem de nihai ürün fiyatları enflasyonu,2014 yılının Şubat ayından bu yana ölçülen en yüksek düzeye ulaştı.

Firmalar, liradaki değer kaybını girdi fiyatlarının yükselmesine neden olan faktör olarak değerlendirirlerken, girdi maliyetlerindeki artışı nihai ürün fiyatlarına yansıttıklarını belirttiler.

İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), imalat sanayinin kaydettiği performansı göstermek amacıyla tasarlanmış tek rakamlı, bileşik performans göstergesi.

Manşet gösterge; yeni siparişler, fabrika çıkışları, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve satın alma stokları gibi göstergelerden elde edilmektedir. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret etmektedir.

PMI endeksinin Eylül de dahil son dokuz aydır eşik değer 50,0’nin altında kalması, İstanbul’da sanayi sektöründeki faaliyet koşullarının kötüleştiğini gösteriyor. Ağustos’ta 48,5 olarak ölçülen PMI endeksi

Eylül ayında 48,0 düzeyine geriledi. PMI endeksinin 47,6 olarak hesaplanan üçüncü çeyrek ortalaması, ilk ve ikinci çeyreklerdeki ortalama değerlerinin (sırasıyla 48,7 ve 48,2) de altında kaldı. İmalat üretimi, yeni siparişler, girdi stokları manşet PMI endeksini aşağı çekerken, istihdam ve tedarikçilerin teslimat süreleriyse manşet endekse ılımlı ölçüde destek sağladı.

İstanbul imalatçıları tarafından alınan yeni siparişler Eylül ayında da düştü. Üstelik yeni iş hacminde Eylül’de kaydedilen daralma hızı, 2015 yılının en düşük boyutlu daralmasının yaşandığı Ağustos ayına kıyasla çok daha sertti. Zayıf liraya rağmen yeni ihracat siparişlerinde önceki aya kıyasla daha keskin yaşanan düşüş, toplam yeni iş hacmindeki düşüşü hızlandırdı. Firmalar, yeni iş hacmindeki düşüşün büyük ölçüde durgun piyasa koşullarının yanı sıra süregelen siyasi ve ekonomik belirsizliklerden kaynaklandığını belirttiler.

Yeni siparişlerdeki düşüş eğiliminin yansıması olarak imalat üretimi ve satın alma faaliyetleri de Eylül ayında gerileme kaydetti. Satın alma faaliyetlerinde Eylül ayında yaşanan düşüş Nisan 2009’dan beri gözlenen en sert gerileme olarak kayda geçti. Satın alma faaliyetlerindeki bozulmanın doğal bir sonucu olarak girdi stokları Şubat’tan beri ölçülen en düşük düzeyine indi. Yeni siparişlerdeki gerileme aynı zamanda İstanbul imalatçılarının ellerinde bulundurdukları birikmiş işlerdeki düşüş hızının Şubat’tan beri görülen en yüksek düzeye ulaşmasına neden oldu.

Firmalar, Eylül ayı boyunca maliyetlerde oldukça sert sayılabilecek bir artış yaşadıklarını belirttiler. Girdi fiyatları enflasyonu son bir buçuk yılın en yüksek düzeyine ulaştığı gibi, 2006 yılını da kapsayan uzun dönem ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Anket katılımcılarının yüzde 62’si Eylül ayında girdi fiyatlarının yükseldiğini belirtti ve yükselişin arkasındaki temel faktörün liradaki değer kaybı olduğunu ifade etti.

İstanbul imalat sektörü girdi maliyetlerindeki artışı nihai ürün fiyatlarına yansıttığı için ürün fiyatları enflasyonu da 2014 yılının Şubat ayından bugüne kadarki en yüksek düzeyine tırmandı.

Eylül anketinde ortaya çıkan olumlu gelişmelerden biri İstanbul’da önceki üç ayda gerileyen imalat sanayi istihdamının Eylül’de artmış olmasıydı. Ancak, işgücündeki artış hızı zayıftı.

BOZULMA DEVAM EDİYOR

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI anketi hakkında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“İstanbul için ilk defa önceki ay açıklanmaya başlanan yeni PMI imalat anketi, İstanbul sanayi sektörünün faaliyet koşullarındaki bozulmanın Eylül ayında da devam ettiğine işaret etti. PMI endeksine çeyreklik ortalamalar baz alınarak bakıldığında, 2015 yılının üçüncü çeyreğinin İstanbul imalatçıları için 2009’un ilk çeyreğinden beri yaşanan en olumsuz çeyrek olduğu görüldü. İmalat üretimi, yeni siparişler, ihracat, satın alma faaliyetleri Eylül’de önceki aya kıyasla daha sert daralma yaşadı. İmalat istihdamında ise sınırlı artış vardı. Ayrıca son ankette, liradaki zayıf seyrin enflasyonist baskıları artırdığı ortaya çıktı.”