AKP’de ister milletvekili olsun ister belediye meclis üyesi Genel Merkezce belirlenen aday listelerine ilişkin yüksek sesle değerlendirme yapmamak neredeyse artık bir gelenek haline gelmişti. Fakat büyü, 7 Haziran seçimleri için listelerin açıklanmasıyla liste dışı kalan bir isim tarafından bozuldu. Cihan Bulut, listenin 13’üncü sırasından aday gösterilen Murtaza Tamyürek’i hedef alan twitter mesajlarıyla liste tartışmaların da önüne geçti.

NE BEKLENİYORDU NE OLDU?

AKP’de aday adaylık sürecinin tamamlanmasından sonra Tamyürek 5’inci sırayı zorlayacak bir aday olarak değerlendirildi. CHP’nin eski Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak hamlesine Türkiye’nin ilk 500 firması içinde yer alan Yörükoğlu Süt A.Ş’nin CEO’su Cihan Bulut’la karşılık vermesi bekleniyordu. Fakat Bulut’un adaylığı mevcut milletvekili işadamı Sadık Badak’ın aday gösterip göstermemesine bağlıydı. Listeler dün açıklandığında Sadık Badak da Cihan Bulut da kendine yer bulamadı. Tamyürek ise listenin seçilemeyecek noktasından 13’üncü sıradan aday gösterildi.

PARTİDE BİR İLK YAŞANDI

"Neden?" sorusunun cevabı dün akşam saatlerinde Cihan Bulut’un twitter hesabından geldi. Cihan Bulut, Tamyürek’i direkt hedef göstererek, "CHP ile iyi görüşen, işbirliği yapan benim için mason diye dedikodu yapan utanmazlar gördüm ki listede, gel de üzülme. Ne masonu ne! Utanmazlar. Kaldı ki partimiz her kesimden oy almıştır" diye yazdı. Bulut son paylaşımında Tamyürek’n sahte fatura suçundan iki ayrı hapis cezası aldığını mahkeme ve dosya esas karar numarası vererek açıkladı, davaların Yargıtay aşamasında olduğunu da ifadelerine ekledi.

KÖSE PARALELLE SUÇLANDI

Antalya’dan Ankara’ya jurnaller içinde en sertiyle eski İl Başkanı Mustafa Köse karşılaştı. Köse için "Paraleldendir" iddiası ortaya atıldı, ispat için bir dönem aynı hukuk bürosunu paylaştığı iş ortağı gösterildi. Fakat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bağlılığıyla bilinen ve onun Gülen Cemaati’ne karşı açtığı savaşla birlikte ortaklığını sonlandıran Köse, il başkanlığı döneminde birçok kez sınavdan geçtiği gibi paralel sınavını da başarıyla atlattı, listenin 2’nci sırasında yer aldı.

Antalya’da listede olması beklenen bir diğer isim ise Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı’ydı. 2007 yılında AKP’den milletvekili seçilen 2011 seçimlerinde 7’inci sıradan aday gösterilen Arıcı, parlamentoda olmadığı dönemde Kültür ve Turizm Bakan yardımcılığı görevini yürüttü, AKP’den istifa eden Ertuğrul Günay’la da onun yerine getirilen Ömer Çelik’le de çalıştı. Bu kez seçilecek yerden listede olması bekleniyordu fakat değerlendirme dışı kaldı.

’BİTTİ’ DENEN SIRA YÜKSELTTİ

Listenin 4’üncü sırasında yer alan AKP Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç için çalışkanlığıyla nam saldığı parti kulislerinde 8 ve sonrası bekleniyordu. Enç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan ve AKP Genel Başkanı olarak katıldığı partinin son Afyonkarahisar kampına damgasını vuran isimdi. Enç, o toplantıda Erdoğan’a, cumhurbaşkanı adayı olmamasını, seçildiği takdirde AKP’nin Anavatan Partisi’yle aynı sonu yaşayacağını söyledi. Erdoğan’ın sert tepkisiyle karşılanan Enç’in siyasi hayatının o gün bittiği değerlendirmeleri yapıldı ama 2011’de listenin 6’ıncı sırasında yer alan Enç, 2 sıra daha yükseldi.

BU İŞE ALANYALILAR KIZDI

AKP listesinin en zayıf halkasını Antalya’nın 3’üncü büyük ilçesi Alanya oluşturdu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun memleketinden hiçbir isim listede yer almadı. Hal böyle olunca Alanya’da AKP teşkilatı İstanbul’dan milletvekili aday adayı olan ama Antalya’da 5’inci sıra adayı gösterilen Sena Nur Çelik’e sarıldı. Antalya’da partinin önde gelen isimlerini dahi hakkında sınırlı bilgiye sahip olduğu Çelik için Alanya İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu, "Alanyalıdır hatta Alanya’da görev yapan 6’ncı sırada adayımız İbrahim Aydın da Alanya’nın adayıdır" diye açıklama yaptı. Fakat Alanyalı bir bakana sahip ilçede bu açıklamalar yeterli olmayınca eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın Alanya - Antalya - Afyonkarahisar, Antalya - Mersin ve Alanya - Taşkent - Konya hızlı tren projelerinin mimarı olduğu belirtilerek sosyal medya üzerinden "Lütfü Elvan Alanya’ya hayırlı olsun" mesajları dolaşıma sokuldu.

SÜRPRİZ İSİM AVUKAT ÇELİK

Antalya listesinin en bilinmeyen ismi 5’inci sıra adayı 28 yaşındaki Çelik, İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat. Çelik, Türkiye’nin en büyük hukuk bürolarından ’Yüksel Karkın Küçük Avukatlık Ortaklığı’nda çalışıyor. Çelik’in Alanyalılığı ilçeye 36 kilometre uzaklıkta bulunan İspatlı doğumlu Kanal 7 Medya Grubu Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Çelik’in kızı olmasından geliyor. Baba Çelik, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü Almanya’daki ’Deniz Feneri e.V.’ bağlantılı 2011 yılında gerçekleşen soruşturma kapsamında eski RTÜK Başkanı Zahid Akman’la birlikte çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, 3 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.

DHA