Davutoğlu’nun eşinin istediği tıp kökenli bazı isimlerin de milletvekili aday listesine girmesi bekleniyor. Meclis’teki 6 kadın vekilin de yerlerini koruyacağı belirtiliyor.

AKP’de milletvekili aday adaylarıyla ilgili eleme çalışmaları devam ederken, parti kulislerinde kimlerin listeye girip giremeyeceğine ilişkin değerlendirmeler yapılıyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun istediği tıp kökenli bazı isimlerin milletvekili aday yapılacağı belirtilirken, sonradan türban takarak TBMM’ye gelen mevcut 6 kadın milletvekilinin yerlerini korumasına kesin gözüyle bakılıyor.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; bazı bakanların kabinedeki ağır topların 3 döneme takılması nedeniyle yeniden aday olamaması nedeniyle bölge dengeleri gözetilerek illerinin değiştirilmesi bekleniyor.

AKP’de mülakat komisyonlarının 6 bin 200 aday adayını 2 bine indirmesinin ardından 4 ara komisyon, aday sayısını 1000’e düşürmek için bu hafta sonuna kadar çalışmalarını tamamlayacak.

Davutoğlu başkanlığındaki üst komisyon da hafta başından itibaren çalışmalarına başlayarak 7 Nisan’da YSK’ye sunalacak listeyi hazırlayacak. Listenin YSK’ye sunulmasından önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da görüşü alınacak.

Parti kulislerinde kadın aday sayısının daha yüksek olacağı dile getiriliyor. Parti yöneticileri, mevcut türbanlı kadın milletvekillerinin yeniden aday yapılacağını belirtirken, “Bunun sembolik bir önemi var. Bu yasama döneminde ilk kez türbanlı milletvekilinin Meclis’e gelmesi nedeniyle sözkonusu vekiller mutlaka aday yapılır. Yeni aday adayı olanlar arasından da gösterileceklerle birlikte türbanlı kadın milletvekili sayısı çok daha fazla olacaktır” görüşünü dile getirdi.

2-3 isim girer

Sare Davutoğlu’nun tanıdığı isimlerin de aday yapılması bekleniyor. Partide, “Cumhurbaşkanımız eşi Emine Erdoğan’ın da geçmişte istediğiyle milletvekili yapılan arkadaşlarımız oldu. Sare Hanım’ın da arkadaşlarından aday adayları var. 2-3 isim listeye girer” değerlendirmesi yapılıyor.

Geçen seçimde olduğu gibi bu seçimde de bazı bakanların yerlerinin değişeceği kaydediliyor. 3 dönem yasağı nedeniyle oy dengesi hesaplanarak Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Edirne’den Bursa’ya, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ya da Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın Diyarbakır’a, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Afyon’dan İzmir’e kaydırılabileceği belirtiliyor.