Türkiye’de Yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en yakın sonuçları bilen Gezici Araştırma Şirketi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını sıralama ve oy oranı olarak bilen tek şirket oldu.

Resmi Sonuçlar Derviş Eroğlu % 28.1, Mustafa Akıncı % 26.9, Sibel Siber % 22.5 ve Kudret Özersay % 21.2 diğerleri % 1.3

GEZİCİ'DEN ÇARPICI ANALİZ

Murat Gezici'nin Kıbrıs yorumu ise oldukça ilginç... Kıbrıs'ta yapılan seçim ile Türkiye'de yapılacak olan seçimlerde Cumhurbaşkanı'nın tutumlarının benzerliğine dikkat çeken Gezici şöyle konuştu;

"Kudret Özersay’a seçime bir hafta kala % 9-11 civarında bir oyu Eroğlu'ndan aldı. Bunun sebebi son haftaya girerken UBP’li bazı belediye başkanlarının açıkça Kutret Özersay'a destek vermeleridir. Eroğlu'nun Ulusal Birlik Partisi'nin son kurultayında iki adaydan birine verdiği açık destek belediye seçimlerinde adayları belirlemeye kalkması bu sonucu hazırladı. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun belediye seçimlerde tarafsız olmayışı kaderini belirledi."

2. TURDA NE OLUR?

Gezici Araştırma Şirketi, Kıbrıs'ta yapılacak 2. Tur seçimleri içinde öngörülerde bulundu. Araştırma şirketi, yaptığı açıklamada; "26 Nisan Pazar günü yapılacak bu seçimde Bağımsız aday Sn. Mustafa Akıncı % 60 civarında oy alma ihtimali oldukça yüksek. Sn. Derviş Eroğlu ise % 40 civarında veya altında bir oy alma ihtimali var" dedi.


Ayrıca açıklamada, "Kuzey Kıbrıs halkı, tarafsız, objektif ve Kıbrıs Sorunu'nu çözebilecek bir Cumhurbaşkanı istiyor. Kıbrıs’daki ekonomik kriz oldukça yüksek görünüyor. Kuzey Kıbrıs'ın en önemli sorunları arasında yoksulluk, yolsuzluk ve işsizlik bulunuyor. Bu sorunlar önceki yıllara göre oldukça artış gösterdiği için, seçimin kaderini sorunların çözümüne yönelik atılacak adımlar belirleyecek.

Sn. Mustafa Akıncı Halk tarafından büyük bir sempati yakalaması, 3 dönem Lefkoşa belediye başkanlığı yağmış olması aynı zamanda Başbakan Yrd. dönemi şeffaf ve temiz bir geçmişe sahip olması güçlü bir aday olmasının ana sebebidir" ifadelerine yer verildi.