Veli TOPRAK/ ANKARA

AKP listesinde sarayın etkisi sınırlı kaldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Liste Saray’dan gönderildi” algısını silmek için YSK’ya gönderilmeden önce imzalarken çekilmiş fotoğrafını kamuoyuyla paylaştı. AKP’de 173 vekil liste dışı kalırken, 99 kadın aday gösterildi. İşte AKP listesinde öne çıkan noktalar:

DANIŞMANLARI TAM KADRO: Başbakan Ahmet Davutoğlu, ekibinin tamamını listeye soktu. Danışmanların Ali Sarıkaya (İstanbul), Vedat Bilgin ve Ertan Aydın (Ankara), Taha Özhan (Malatya) listede seçilebilecek yerlere kondu. Başbakanın doktoru Celil Göçer ise Tokat’ta ikinci sıradan gösterildi.

 

Berat Albayrak AKP'den aday!

Berat Albayrak AKP'den aday!


ERDOĞAN’IN DAMADI LİSTEDE: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kızı Esra ile evli olan Berat Albayrak, AKP’den milletvekili adayı gösterildi. Berat Albayrak, İstanbul 1. Bölge 6. Sıradan aday oldu. Erdoğan’ın 2001-2015 arasında özel danışmanı olan Ali İhsan (Mücahit) Arslan, Ankara’da seçilecek yerden aday yapıldı.

GÜL’ÜN 1 NUMARALI BÜROKRATI: 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Genel Sekreteri olan Mustafa İsen, Sakarya’dan ikinci sıra adayı oldu.

REKLAM ARASI GİTTİ: Cumhuriyet dönemi için ''Osmanlının 90 yıllık reklam arası'' benzetmesi yapan Balıkesir milletvekili Tülay Babuşçu liste dışı kaldı.

YENİDEN ANTEP’E DÖNDÜ: Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2007-2011 yıllarında milletvekili olduğu Gaziantep’e yeniden döndü. Şimşek, bu dönem Batman’dan seçilmişti. Bursa Milletvekili Canan Candemir de doğum yeri olan Gaziantep’ten aday gösterilmesi dikkat çekti.

KAYDIRILAN BAKANLAR: İki dönem Bingöl milletvekili olan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır 1. sıraya kaydırıldı. Maliye Bakanlığı Müsteşarı iken istifa eden Naci Ağbal, Bayburt’tan aday yapıldı. Ulaştırma eski Bakanı Lütfi Elvan, Karaman’dan Antalya’ya kaydırıldı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İstanbul ve Edirne’den sonra Bursa’yı seçim bölgesine ekledi.

OĞUL GÖKÇEK YOK: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek listede yer bulamadı. Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, “Akraba isimleri listeye almadık” dedi.

KAYINPEDER-DAMAT OLAMADI: Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül’ün iki yakını ‘akraba çiziği’ yedi. Kayınpederi Şeref Malkoç Trabzon’dan, eniştesi Necip Fazıl Kurt ise İzmir’den adaylık müracaatı yaptı. İki isim de listeye giremedi.

173 İSİM GİTTİ, 99 KADIN VAR: AKP’de üç dönem kuralına takılan 68 milletvekili dışında 105 milletvekili listeye alınmadı. Toplamda 173 vekil liste dışı kalırken, 99 kadın milletvekili adayı var. 2011’de 78 kadın aday gösterilmiş, 46 isim seçilmişti.

BAYKAL’IN ADAMI İZMİR’DEN: CHP eski lideri Deniz Baykal’ın adamı olarak siyasette adını duyuran Savcı Sayan, Ağrı’dan müracaat etmesine rağmen İzmir’den 2. Bölge 7. Sıradan aday yapıldı.

STK ADAYLARI: Memur-Sen eski Başkanı Ahmet Gündoğdu (Ankara) ve Mazlum-Der eski Başkanı Yılmaz Ensaroğlu (Ağrı) listede yer buldu.

SANATÇI UĞUR IŞILAK: AKP’nin parti müziklerini yapan Sanatçı Uğur Işılak, İstanbul’dan 9. Sıra adayı gösterildi.

GAZETECİ ADAYLAR: Aydın Ünal ve Nuri Elibol (Ankara), Hüseyin Yayman (İstanbul) Markar Eseyan (İstanbul) Mahmut Övür (İstanbul) Hüseyin Kocabıyık (İzmir) Muhsin Kızılkaya (Mersin).

ANAP KÖKENLİLER: Daha önce İstanbul ve Şanlıurfa’dan milletvekili seçilen Zeynep Armağan Uslu, bu defa Aydın’dan aday gösterildi. ANAP kökenli Safder Gaydalı, Bitlis’te ikinci sıra, Haşim Haşimi de Diyarbakır 3. sıradan aday yapıldı.

SAVCI BİRİNCİ SIRA: Son dönemde yorumculuğu ile dikkat çeken eski Savcı Reşat Petek Burdur birinci sıra adayı oldu.

HAS ADAYLAR: Kurtulmuş’a yakın isimler listede pek yer bulamadı. Listeye girebilen Numan Kurtulmuş’a yakın isimler arasında Turhan Alçelik (Giresun), Ahmet Demircan (Samsun), Nazım Maviş (Sinop) ve Selim Cerrah (Ankara) var.

AZİZ YILDIRIM’IN AVUKATI: Bir dönem Tayyip Erdoğan’ın da avukatı olan ve son dönemde FB Başkanı Aziz Yıldırım’ın avukatlığını üstlenen Faik Işık, İstanbul’da 16. Sıradan aday gösterildi.

BAKAN YARDIMCILARI: Çalışma Bakan Yardımcısı Halil Etyemez (Konya), Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak (K.Maraş), Çevre Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta (Trabzon).

Uğur Işılak AKP'den aday

Uğur Işılak AKP'den aday