Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

Evinde arama yapmak isteyen polislere direnen HDP Şırnak Milletvekili için Adalet Bakanı Bozdağ, 'fezleke gelirse gereğini yaparız' diyerek HDP'li milletvekilinin yargılanması için ilk adımı attı. Türkiye buna benzer bir olayı 20 yıl önce terör örgütü PKK ile mücadele kapsamında, o dönemde TBMM'deki DEP milletvekillerinin Meclis'te gözaltına alınıp, tutuklanmasında yaşamıştı.

Foto: DHA -Ferhat Encü, evinde arama yapmak isteyen polislere direnmişti


Terörle mücadele konusunda Güneydoğu'da yine 20 yıl öncesinde olduğu gibi binlerce askerle başlatılan operasyonlar sürerken, bu kez DEP ile aynı siyasi gelenek ve kökten gelen HDP'nin bir milletvekilinin de, seçildikten sonra işlediği bir suç nedeniyle dokunulmazlığının TBMM tarafından kaldırılması ve yargılanması gündemde. Bunun işaretini bizzat Adalet Bakanı Bekir Bozdağ verdi. Bozdağ, Encü hakkında "fezleke geldiği takdirde, gerekeni yapacaklarını" belirterek, şöyle dedi; "milletvekilinin yaptığı saygısızca bir iş. Orada kanunu açıkça çiğnemiştir. Dokunulmazlık kapsamında değil bu ev. Onun evi değil. Saygısızca tutum ve hukuk, o saygısızlığı himaye etmiyor."

Cizre ve Silopi'de 10 bin güvenlik gücünün katıldığı operasyon sırasında, HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encü'nün bulunduğu evde de aramaya yapılmış, Encü güvenlik güçlerine bir süre direnmişti. Encü, evi aramak isteyen güvenlik güçlerine "eşkiya" demişti.

Foto: CİHAN -Adalet Bakanı, Ferhat Encü için 'gereğini yaparız' dedi

AKP'NİN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRACAK ÇOĞUNLUĞU VAR


Milletvekillerinin görev başındayken işledikleri suçlara ilişkin soruşturma, ancak TBMM'nin izniyle yapılabiliyor. TBMM'nin, hakkında savcıların fezleke düzenleyip gönderdiği vekiller için soruşturma izni vermesi konusunda, Genel Kurul'da oylama yapılıyor. AKP'nin, hakkında fezleke olan milletvekillerinin yargılanmasının önünü açmak için Meclis'te yeterli sayıda vekili bulunuyor.

Foto: Depophotos -Dönemin DEP milletvekilleri Leyla Zana ve Ahmet Türk gözaltına alınmıştı

EN SON 20 YIL ÖNCE YAŞANMIŞTI


Türkiye'de son olarak, 20 yıl önce, SHP listesinden TBMM'ye giren, ancak daha sonra SHP'den istifa ederek DEP çatısı altında buluşan vekiller Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak, dokunulmazlıkları TBMM kararıyla kaldırılarak, gözaltına alınmış, tutuklanmış ve yargılanmışlardı.