Foto: SÖZCÜ


Mehmet SERBES / ADANA

Ankara’da 10 Ekim’deki patlamada ölenlerden Dilan Sarıkaya, Erhan Avcı ve protestolar sırasında başına isabet eden kurşunla ölen 3,5 yaşındaki Tevriz Dora için Adana’da tören düzenlendi.

Ankara’da 10 Ekim tarihinde meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerden Dilan Sarıkaya, Erhan Avcı ve Adana’daki protestolar sırasında annesinin kucağındayken başına isabet eden bir kurşunla ölen 3,5 yaşında Tevriz Dora için Adana Garı önünde (Uğur Mumcu Meydanı) tören düzenlendi.

Aralarında HDP’nin de bulunduğu siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği törene yaklaşık 3 bin kişi katıldı.

SLOGANLAR ATILDI

Sarıkaya, Avcı ve Dora’nın cenazelerinin Seyhan Belediyesi’ne ait cenaze araçlarıyla getirildiği törende, HDP ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler konuşma yaptı. Parti mitingi havasında geçen törende protesto amaçlı sloganlar atıldı. Ölenlerin yakınlarının zaman zaman fenalık geçirdiği törende konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Ankara’daki patlamalarla ilgili olarak hükümeti suçlayan ifadeler kullandı. Konuşmaların ardından Dilan Sarıkaya ve Tevriz Dora Kabasakal Mezarlığı’nda, Erhan Avcı ise Küçükoba Mezarlığı’nda toprağa verildi.

ÇANTA GERGİNLİĞİ

Tören sırasında polisle katılımcılar arasında şüpheli çanta gerginliği de yaşandı. Tren garı önündeki beton çiçekliğin yanında bırakılan sahipsiz pazar çantası MOBESE kameralarınca fark edilince polis harekete geçti. Olası bir facianın önüne geçmek isteyen polis, çevre güvenliği sağlarken bomba imha ekipleri de müdahale etmek için hazırlık yaptı. Pazar çantasının provokasyon amaçlı olarak kasten konulduğunu savunan bazı göstericiler, çantaya müdahale etmek istedi.

KATILIMCILAR ARAMA YAPTI

Grup arasından çıkan ve Seyhan Belediyesi’nin iş kıyafeti bulunan bir kişi, tüm engellemelere rağmen güvenlik şeridini geçerek çantaya tekme attı. Çantayı daha sonra kaldırıp yere vuran kişi, içinden çıkan poşetleri de polise doğru attı. Bazı göstericiler de çantayı ayaklarıyla ezmeye çalıştı. Polis gerginliği önlemek amacıyla göstericileri uzaklaştırdı. Gerginliğin ardından, töreni düzenleyen sivil toplum örgütlerinin görevlendirdiği bazı kişiler alana girenlerin üzerini aramaya başladı.