Yalçın BEL / İSTANBUL

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yasa dışı FETÖ / PDY örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, Kaynak Holding’e bağlı 19 şirket 1 vakıf ve 1 derneğe 7 kayyum atandı. 19 şirket ile bir dernek ve vakfa 7 kişilik kayyum heyeti atandı. Karara göre, kayyumlara, her bir şirket için aylık 5'er bin lira ödeme yapılacak. Atama kararı 21 şirket ve kurumu kapsadığı için, her bir kayyumun alacağı ücret 105 bin lira olacak. Kayyumlara toplam aylık yapılacak ödeme ise 735 bin lira olarak hesaplanıyor.

"FETÖ/PDY HAKKINDA FAALİYET"


Savcılığının yürüttüğü suçlanmalar arasında şirket yöneticileri hakkında yasa dışı FETÖ/PDY hakkında faaliyette bulunmak, kara para aklamak, vergi kaçakçılığı yapmak, terörizmin finansmanı hakkındaki kanuna muhalefet etmek, yasa dışı terör örgütü kurmak ve bu örgütün yöneticisi-üyesi olmak bulunuyor.

Anadolu Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Önerge tarafından yürütülen soruşturma 8 Eylül 2015 tarihinde İstanbul Anadolu 10 Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen arama el koyma kararı sonrasında, soruşturma konusu suçlara delil teşkil edebilecek belge, defter ve dijital malzemelere el konulmasına karar verildi.

Foto: DHA


İstanbul Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimi Ali Arslan Giritli tarafından Kaynak Holding’e bağlı 19 şirket 1 vakıf ve 1 derneğinin yeni yönetimi için 7 kayyum atanmasına karar verildi. Kararda; “CMK’nın 133/1 maddesi gereğince yönetim organının tüm yetkilerini kullanmak ve yeni yönetim oluşturmak üzere kayyum olarak atanmalarına” denildi.

Mali konularda uzman polis memurları SGK ve MASAK görevlileri ile Vergi Denetim Uzmanlarından oluşan kurul, el konulan belge, defter ve dijital kayıtları inceledikten sonra hazırladıkları ön inceleme raporunda, söz konusu şirketlerin ticari faaliyetlerinin dışında yasa dışı FETÖ-PYD terör örgütüne finans temin ettikleri, kaynak ve para akışı sağladıklarına ilişkin bilgi belge ve bulgular tespit edildiği belirtildi.

Bu ön rapor sonucunda Kaynak Holding A,Ş’ye bağlı şirketlerin sayılarının 24 olması nedeniyle delil karartılması ve yok edilmesinin önüne geçmek, terör örgütüne yapıldığı ileri sürülen finansmanın kesilmesi ile delillerin eksiksiz ve sağlıklı toplanabilmesi amacıyla Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliğinden holdinge bağlı şirket, vakıf ve derneklere kayyum atanması talep edildi. Soruşturmayı yürüten başsavcılığın bu talebini değerlendiren 10. Sulh Ceza Hakimliği Kaynak Holding bünyesindeki 24 şirketten 19’una ve bir vakıf ile bir derneğe 7 kayyum atanmasına karar verdi. Önceki gün çıkan karar şirketlere tebliğ edildi ve kayyumlar şirket yönetimini devraldı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun yaptığı açıklamada kayyum atamaları sonrası ve soruşturma kapsamında bir göz altı kararı bulunmadığını belirtti. Soruşturmanın gizli olduğuna da dikkat çeken Tosun şüpheliler hakkındaki soruşturmanın da devam ettiğini belirtti.

KAYYUMUN İSİMLERİ


Kayyumlardan İmran Okumuş'un 17 - 25 Aralık skandalıyla gündeme gelen Rıza Sarraf'ın ortağı İranlı iş adamı Babek Zencani ile fotoğrafı ortaya çıktı. Okumuş'un fotoğrafı, Zencani'ye ait Tacikistan'daki bir otobüs terminalinin açılışında çektirdiği ifade edildi.



19 şirket 1 vakıf ve 1 derneğe atanan 7 kayyum diğer isimleri ise şöyle;

Sezai Çiçek, Hüseyin Yaşar, Aytekin Karahan, Ertuğrul Erdoğan, İsmail Gülen ve Levent Küçük.

Kayyum atanan şirketler;

Kaynak Holding A.Ş., Sürat Sigorta Aracılık Hizmetleri LTD. ŞTİ, Kaynak Dış. TİÇ. A.Ş., Sürat Turizm Organizasyon Hizmetleri ve TİC. A.Ş., Nüans Turizm Tanıtma ve Reklamcılık A.Ş., Çağlayan Basım Yayın Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş., Işık Yayın A.Ş., NT Kitap Kırtasiye Büro Malz. Pazarlama ve Turizm TİC. A.Ş., Sürat Eğitim Araçları ve Büro Mobilya Sistemleri, Sürat Basım Yayın Reklamcılık ve Eğitim Araçları Sanayi TİC. A.Ş., UTT Yayıncılık ve Eğitim Gereçleri Ticaret A.Ş., Gökkuşağı Pazarlama Dağıtım ve Ticaret A.Ş., Sürat Kargo Lojistik ve Dağıtım Hizmetleri A.Ş., Sürat Lojistik A.Ş., Sentries Telif ve Lisans A.Ş., Sürat Bilişim Teknolojileri San. TİC. A.Ş., Venero Bilişim Sanayi TİC. LTD. Şirketi, İtina Gıda İçecek ve Temizlik Malzemeleri San. TİC. Ve Pazarlama A.Ş., Baran Tarım ve Hayvancılık SAN. TİC. A.Ş, Kaynak Vakfı, Kaynak Eğitim Derneği.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan kayyum atamasına yönelik yapılan basın açıklaması;

“Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, örgüt, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunca Kaynak Holding A.Ş. ve bu holdinge bağlı 24 şirket ve yöneticileri hakkında Yasadışı FETÖ/PDY örgütü adına faaliyete bulunmak, kara para aklamak, vergi kaçakçılığı yapmak, terörizmin Finasmanı hakkında ki kanuna muhalefet etmek, yasadışı terör örgütü kurmak ve bu örgütün yöneticisi-üyesi olmak suçlarından yürütülen soruşturmada;

19 şirket bir dernek ile1 vakıf merkezinde 08/09/2015 tarihinde İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakiliği’nce verilen karar uyarınca arama ve el koyma işlemleri yapılmış, soruşturma konusu suçlara delil teşkil edebilecek belge, defter ve dijital malzemelere el konulmuştur.

FETÖ/PDY ÖRGÜTÜNE PARA AKIŞI TESPİT EDİLDİ

Mali konularda uzman polis memurları SGK ve MASAK görevlileri ile vergi denetim uzmanlarından oluşan kurul tarafından el konulan belge defter ve dijtal kayıtların incelenmesi sonucu verilen ön inceleme raporu ile soruşturmaya konu şirketlerin ticari faaliyetleri dışında yasa dışı FETÖ/PDY terör örgütüne finans temin ettiklerine kaynak ve para akışı sağladıklarına ilişkin bilgi-belge ve bulgular tespit edilmiştir.

19 ŞİRKET 1 DERNEK VE VAKFIN YÖNETİMİNE 7 KAYYUM ATANDI

Başsavcılığımızca isnad edilen suçların niteliği, şüpheliler ile şirketlerin sayıları göz önüne alındığında, delillerin karartılmasının ve yok edilmesinin önlenmesi, terör örgütüne yapıldığı iddia edilen finansmanın kesilmesi, delillerin eksiksiz tam ve sağlıklı bir şekilde toplanabilmesi amacıyla; anılan örgüte yardım ve yataklık yaptığı, mali kaynak sağladığı ön bilirkişi raporu ile tespit edilen şirketlere kayyum atanmasında hukuki zorunluluk bulunduğu kanaati ,le Sulh Ceza Hakimliği’nden şirketlere kayyum atanması talep edilmiştir. Sulh Ceza Hakimliği’nce 17/11/2015 tarihli karar ile soruşturma konusu Kaynak Holding bünyesindeki 19 şirket 1 dernek ve vakfın yönetim faaliyetlerini yerine getirmek üzere 7 kayyum atanmış ve bu karar, kayyum aranması yapılan şirketlere tebliği edilmiş ve kayyumlar bu tarih itibariyle şirket yönetimlerini devralmışlardır.

Şüpheliler hakkında yukarıda anılan suçlara ilişkin soruşturma halen devam etmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”