Saygı ÖZTÜRK

Libya önce “uçaklarınız hava sahamızı kullanırsa vururuz” tehdidinde bulundu. Türkiye “bunu kınıyoruz” dedi. Dün de Sivil Havacılık Genel Müdüdrlüğü, ikinci bir emre kadar Libya hava sahasının kullanımını durdurdu.

Libya lideri Kaddafi’ye karşı ayaklanan muhalif grupları destekleyen, onlara bavullar dolusu dolar götüren Türkiye, yine bir darbe yedi. Libya’daki yeni yönetim, hava sahalarına giren sivil ve askeri Türk uçaklarını derhal vuracağını açıklamasından sonra, uçakların Libya hava sahasını kullanmaları ikinci bir emre kadar yasaklandı.

Kaddafi’nin öldürülmesinden sonra , yeni yönetime de Türkiye para yardımında bulundu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2011 yılında yaptığı açıklamada, “Libya’daki yeni yönetime üç ayrı seferde toplam 300 milyon dolar gönderildi” demişti.

Libya’daki yeni yönetim, Türk firmalarını ülkelerinden çıkarırken, firmaların da bu ülkede yaklaşık 300 milyon dolar alacağı bulunuyor.

Uçuşlar yasaklandı

Libya Hava Kuvvetlerine ait olduğu belirtilen internet sayfasında, hava sahalarına girecek sivil ve askeri Türk uçaklarının derhal vurulacağı açıklandı. Buna karşılık Dışişleri Bakanlığı, “Ülkemizi hedef alan bu sözleri şiddetle kınıyoruz” dedi.

Libya’nın bu konuda kararlı bir tutum izlemesi üzerine, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından uçak şirketlerine, özel jet sahiplerine bir Notam gönderildi. Notamda şu uyarıda bulunuldu:

“Türk tescilli uçakların, Libya hava sahasını kullanmaları ikinci bir bildirime kadar yasaklanmıştır.”