HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Ankara'daki patlamalarda şu ana kadar 128 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Demirtaş'ın açıklamasından bir kaç saat sonra HDP Genel Merkezi saldırıda hayatını kaybedenlerden oluşan bir liste paylaştı. HDP'nin listesinin 120 isim olması dikkat çekti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara Tren Garı kavşağında meydana gelen saldırıda hayatını kaybeden 95 kişi için Sıhhiye Meydanı'nda düzenlenen anma töreninde konuştu. Demirtaş, "Yüreğimiz yanıyor. Şu ana kadar maalesef 128 yoldaşımızı yitirdik. İntikam ve kinle hareket etmeyeceğiz. Ama hesabını da soracağız. 1 Kasım da bunun ilk adımıdır. Sizin bitişinizin sonu 1 Kasım olacak. Kasım'da diktatörü devirmek başkadır, diyeceğiz ve oradan başlayacağız işe" dedi.

"ELBETTE HESAP SORACAĞIZ"

Başbakanlık Koordinasyon Merkezi tarafından 95 olarak açıklanan Ankara'daki saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısının 128 olduğunu öne süren Demirtaş, "Yüreğimiz yanıyor. Şu ana kadar maalesef 128 yoldaşımızı yitirdik. Yüzlerce yaralı kardeşimiz var. Dün akşamdan bu yana cenazelerimizi aileleriyle birlikte sonsuzluğa uğurlamaya başladık. Gittiği her yerde yoldaşlarımızın yüz binlerle uğurlanması lazım. Bugün biz de yastayız, üzgünüz ama öfkeliyiz. Elbette hesap soracağız, diyerek buradan kardeşlerimizi uğurlayacağız. Gün gelecek, devran dönecek. O günler de uzak değil. Siz bu ülkeyi teslim aldık. Devlet bizim malımız, ülke bizim malımız; diyenler halka hesap vereceksiniz. O günler gelsin diye sizlere inat direnerek kazanacağız" ifadelerini kullandı.

"KASIM'DA DİKTATÖRÜ DEVİRMEK BAŞKADIR, DİYECEĞİZ"

Saldırının hesabını ilk olarak 1 Kasım'da soracaklarını kaydeden Demirtaş, intikam ve kinle hareket etmeyeceklerini belirterek "Sizler şunu unutmayın. Kimliklerimiz, inançlarımız ne olursa olsun; bizler ezilenler olarak bu devlet bizim, bu vatan ortak malımızdır, diyeceğiz. Kimsenin gelip yukarıdan tepeden özgürlüklerimize, ülkemize, haklarımıza el koymasına izin vermeyeceğiz. Aynı anda ayağımızı asfalta vursak Saray'ın camları titrer. O kadar çoğuz biz, o kadar kalabalığız. İntikam ve kinle hareket etmeyeceğiz. Şiddet, şiddeti doğurmasın diyeceğiz. Ama hesabını da soracağız. 1 Kasım da bunun ilk adımıdır. O gün her şey bitmeyecek. Ama sizin bitişinizin sonu 1 Kasım olacak. Kasım'da diktatörü devirmek başkadır, diyeceğiz ve oradan başlayacağız işe" açıklamasında bulundu.

"GELDİKLERİ YERLERE TABUTLARLA GERİ GÖNDERİYORUZ, AFFETSİNLER BİZİ"

Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Demirtaş, "Kaybettiğimiz bütün kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine, bütün halkımıza baş sağlığı ve sabır diliyorum. Onlar büyük bir umutla, sevinçle Ankara'ya geldiler. Koruyamadık onları maalesef koruyamadık. Affetsinler bizi. Tabutlarla geldikleri yerlere onları geri gönderiyoruz. Affetsinler bizi. Ama biz geride kalanlar tıpkı onlar gibi dimdik duracağız. Yaşam ve direniş iç içe olacak. Halkımızın şehitleri yolunuz açık olsun" dedi.

HDP Genel Merkez Kriz Masası tarafından yapılan açıklamada, 120 kişinin kimlik bilgilerine ulaşıldığı, 8 cenazenin teşhisinin yapılamadığı belirtildi. HDP tarafından açıklanan liste şöyle;

"Abdülkadir Uyan,
Abdullah Erol,
Abdulselam Çetin,
Ahmet Elhadi/Alkhadi,
Ali Kitapçı, Ali Deniz,
Ali Deniz Uzatmaz,
Ayşe Deniz,
Azize Onat,
Başak Sidar Çevik,
Berna Koç,
Bilgehan Karlı,
Bilgen Parlak,
Binali Korkmaz,
Canberk Bakış,
Derici Erbasan,
Dicle Deli,
Dilan Sarıkaya,
Dilaver Karharman,
Ebru Mavi,
Ekin Aslan,
Elif Kanlıoğlu,
Emin Aydemir,
Emine Ercan,
Emir Ercan,
Emre Karataş,
Ercan Adsız,
Eren Akın,
Erol Ekici,
Fatma Esen,
Fatma Karabulut,
Fatma Eşe,
Fatma Karakurt,
Fevzi Sert,
Feyat Deniz,
Gökhan Akman,
Gökhan Gökbölü,
Gökmen Dalmaç,
Gözde Aslan,
Gülbahar Aydeniz,
Gülbahar Aydın,
Gülhan Elmascan,
Güney Doğan,
Hacı Kıvrak,
Hacı Mehmet Şah,
Hakan Dursun Akalın,
İbrahim Atılgan,
İdil Güney,
İhsan Deniz,
İsmail Kızılçay,
İzzettin Çevik,
Kasım Otur,
Kemal Tayfun Benol,
Kenan Mak,
Korkmaz Tetik,

Kubilay Ankara,
Kübra Meltem Mollaoğlu,
Leyla Çiçek,
Mehmet Ali Kılıç,
Muhammed Zakir Karabulut,
Meryem Bulut,
Mesut Mak,
Metin Peşman,
Metin Kürklü,
Muhammet Demir,
Murat Orçun Çalış,
Necla Duran,
Nevzat Sayan,
Nilgün Çevik,
Nizamettin Bağcı,
Nurgül Çevik,
Onur Tan,
Orhan Altıntaş,
Osman Ervasa,
Osman Turan Bozacı,
Özver Gökhan Arpaçay,
Ramazan Çelik,
Ramazan Çalışkan,
Ramazan Tunç,
Resul Yanar,
Rıdvan Akgül,
Sarıgül Tüylü,
Selim Örs,
Serdar Gül,
Sevgi Öztekin,
Seyhan Yaylagül Yıldız,
Sezen Vurmaz Babatürk,
Şebnem Yurtman,
Şirin Kılıçalp,
Tekin Aslan,
Umut Tan,
Uygar Coşkun,
Vahdet Öyke,
Vahdettin Uzgan,
Vedat Erkan,
M.veysel Atılgan,
Yılmaz Elmascan,
Yunus Derice,
Ziya Saygın,
Aycan Kaya,
Orhan Işıktaş,
Ramazan Çalış,
Nevzat Özbilgin,
Cemal Avşar,
Mehmet Teyfik Dalgıç,
Nurullah Erdoğan,
Abdülbari Şenci,
Bedriye Batur,
Filiz Fatma Batur,
Sevim Şinik,
Hasan Baykara,
Niyazi Büyüksütçü,
Ümit Seylan,
Gazi Güray / Güral,
Ahmet Katurlu,
Serdar Ben, Mehmet Hayta,
Adil Gür,
Sabri Elmas,
Erhan Avcı."

DHA