Suudi Arabistan öncülüğünde aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 34 ülkenin katılımıyla oluşturulan 'Teröre karşı İslam ittifakı'nın yankıları sürüyor. İttifakta; Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi “körfez ülkeleri” yer alırken, Şii İran’ın olmaması dikkat çekmiş, söz konusu birlik dünya kamuoyunda "Sünni cephesi" olarak tanımlanmıştı. Merkezi Suudi Arabistan’da bulunacak olan askeri ittifakın "Neler yapabileceği ve ne kadar başarı olacağı" tartışıla dursun Moskova'daki ABD-Rusya zirvesinde Suriye için çarpıcı mesajlar verildi. 

FOTO:DHA ABD Dışişleri Bakanı John Kerry (solda) Rus mevkidaşı ile görüşmesinde Ukrayna ve Suriye'de yaşananları masaya yatırdı.

ABD: REJİM DEĞİŞİKLİĞİ PEŞİNDE DEĞİLİZ


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Moskova ziyaretinde, Rus mevkidaşı Lavrov'la görüşmesinin ardından doğrudan ittifak ile ilgili olmasa da Suriye merkezli yaşananlar için açıklamalarda bulundu. Suriye politikasında Rusya'yı izole etmek gibi bir yaklaşımlarının bulunmadığını belirten Kerry "Suriye'yi Rusya ile çok büyük ölçüde aynı şekilde görüyoruz. Suriye'de bir rejim değişikliği peşinde değiliz" dedi.

"IŞİD İÇİN AYNI ŞEYİ DÜŞÜNÜYORUZ"


Kerry, "Moskova'nın, gerçek düşman IŞİD'le savaşması durumunda ABD, IŞİD'le mücadelede Rusya ile çalışmaya hazırdır" dedi ve Suriye'deki tansiyonun düşmeden IŞİD'in yok edilemeyeceği hususunda iki ülkenin de aynı şekilde düşündüğünü açıkladı.

Ukrayna'daki gelişmelerin de ikili görüşmede masaya yatırıldığı belirten Kerry; Suriye muhalefetinin, siyasi geçiş süreci başladığında Esad'ın gitmesi gerektiği şeklindeki yaklaşımına ilişkin bir soruya ise  "Söz konusu toplantılara ev sahipliği yapan ve bunlara katılan Uluslararası Suriye Destek Grubu üyeleri için mesele bir başlangıç noktası meselesi değildir. Cenova müzakereleri çerçevesinde bir araya gelen insanlar için siyasi geçiş sürecinin önümüzdeki 6 aylık süre içinde hayata geçirilmesi önemlidir ve Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun da onayladığı doğru hedef budur" diye yanıt verdi.

FOTO:DHA Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suudi Arabistan öncülüğündeki ittifaka tam deste verdi.

DAVUTOĞLU: DOĞRU YÖNDE ATILMIŞ BİR ADIM


Başbakan Ahmet Davutoğlu ise ittifak Türkiye'nin "olumlu baktığını" açıkladı. Bulgaristan’a hareketinden önce havalimanında konuyla ilgili soruya yanıt veren Başbakan Davutoğlu “Suudi Arabistan’dan böyle bir toplantı, geniş kapsamlı birliktelik için bir davet geldiğinde, olumlu baktığımızı söyledik. Teröre karşı İslam ülkelerinin birlikte bir ses vermeleri, terörle İslamı özdeşleştirme çabası içinde olanlara verilecek en iyi cevaptır. İslam ülkeleri arasında yürütülen bu çaba doğru yönde atılmış bir adımdır” dedi.

İRAN VE IRAK'TAN ŞİMDİLİK AÇIKLAMA YOK


'Sünni cephesi' olarak algılanan oluşum için şu ana kadar Şii İran ve Irak'tan bir açıklama gelmedi.

FOTO:Reuters Suudi Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Selman yeni ittifakı dünyaya ilan etti

İTTİFAKTA HANGİ ÜLKELER VAR?


İşte  'Teröre karşı İslam ittifakı'nı oluşturan ülkeler; Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır, Pakistan, Ürdün, Tunus, Katar, Libya, Mali, Fas, Somali, Sierra Leone, Sudan, Komor Adaları, Moritanya, Nijer, Nijerya, Yemen, Gabon, Somali, Maldivler, Gine, Filistin, Çad, Togo, Cibuti, Senegal, Malezya, BAE, Bahreyn, Bangladeş, Benin, Lübnan ve Kuveyt.