"Torba Kanun" teklifi olarak adlandırılan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, teklifin kabul edilmesinden önce, milletvekillerinin kayıp kaçak oranlarına ilişkin bazı sorularını yanıtladı. Kilci, kayıp kaçak oranlarının hiçbir suretle ihale şartnamesinin ve devir sözleşmesinin bir unsuru olmadığını ifade etti.

Elektrik hizmetinin bir kamusal hizmet olduğunu belirten Kilci, "Bunun da kayıp-kaçaktan, tahahkuk, tahsilattan parasını alıyor alamıyor olmamızdan bağımsız olarak kaliteli bir şekilde sunulması bizim ilkemizdir" dedi.

Özelleştirmeden sonra Türkiye genelinde kesintilerin arttığına ilişkin çok sağlıklı bir done bulunmadığının altını çizen Kilci, ancak lokal olarak bazı bölgelerde bu türde sıkıntılar yaşandığını, bunların bir kısmının hava şartlarından kaynaklanabildiğini söyledi.

Dicle Dağıtım Bölgesi'nde yılda 4 milyar liralık bir tüketimin olduğunu belirten Kilci, "Bunun yüzde 75, 76'sının kayıp kaçak olduğunu söylüyoruz. 3 milyar lira civarında bir kayıp kaçak söz konusu" diye konuştu.