Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grup toplantısında konuştu. Davutoğlu'nun gündeminde İç Güvenlik Paketi ve çözüm süreci tartışmaları vardı.

Konuşmadan satırbaşları:

ÇÖZÜM SÜRECİ HAKKINDA

Çözüm sürecinde önemli bir eşik aşıldı. 28 Şubat'ta bir başka askeri darbe yaşanmıştı bu kez çözüm süreci hedefine ulaşma yolunda çok ciddi bir aşamaya geldi. Bu açıklamanın gereği olan uygulamaları hep birlikte takip edeceğiz. Bu aşamaya kolay gelinmedi. 12 yılda terör maliyetleri sebebiyle yılda 0.25 puan fazla kalkınsaydık 1 trilyon dolarlık tasarruf yapmış olacaktık. Bununla 100 Atatürk barajı yapmış olacaktık. Ama bu arkaik ideolojiler ülkemizin geleceğini karartmak yolunda bize 35 yıl kaybettirdi. Başbakanın 2005'teki konuşmasında 'Hata yapılmışsa gereği yapılır' mesajı bir milattı. 2003'te herkesin çocuğuna istediği adı vermesi hakkını verdik. 12 Eylül'de kızım için gittiğimde adının Arapça olduğu gerkçesiyle yazmak istememişlerdi. Böyle zor dönemlerden geçti Türkiye. Tam çözüm süreci rota kazanmışken Gezi provokasyonuyla Türkiye'nin sokaklarını birbirine kattılar. 2013 Eylül'ünde kapsamlı demokratikleşme paketi açıklandı. Yeni ümit yeşermişti 17-25 Aralık kumpasıyla sürecin önüne geçmeye çalıştılar. Bugünlerde hepimiz çözüm sürecinin getirdiği yeni atmosferi sahiplenmek zorunyadız. "İÇ GÜVENLİK PAKETİ SÜRECE ENGEL DEĞİL" Bu arada biz çözüm sürecini yasalaştırdık. Kurullar oluşturulması kararlaştırıldı. En geç 15 günde bir kurulu toplayarak durumu değerlendirdik. İç güvenlik reformu 6-7 Ekim'in atmosferine karşı alınmış bir tedbirdir. Çözüm Süreci'ni engellemediği gibi önünü açan bir yasa tasarısıdır. Yeni bir dönem başlıyor. Birincisi ortak aidiyet bağının güçlenmesi. Bu en önemli teminattır. Bunun da iki ayağı tarihdaşlık ve vatandaşlıktır.

YİNE BAHÇELİ'YE YÜKLENDİ

MHP’ye ve Sayın Bahçeli’ye sesleniyorum. Son iki gün içinde çok ağır ithamlarla ifadeler kullandılar. Sayın Bahçeli, ülkenin milli birliği ancak ve ancak ortak aidiyet bilinciyle oluşur. AK Parti’nin tek hedefi milletin bütün fertleri arasında aidiyet bilincini güçlendirmektir. Şehitlerimiz üzerinden siyaset geliştirmeye kalkar, istismar dilini kullanırsanız kaybedersiniz. Onun geçmişini dilini etnik kökenini düşünmeden kucaklaşın. Ama çözüm süreci üstünden siyaset istismarı yapmayın. Gelin hep beraber konuşalım. Çözüm süreci yeni Ortadoğu’nun temel taşıdır. Türkiye’den eğer birlik çağrıları geliyorsa bu çağrılar Ortadoğu için önemlidir. Irak ve Suriye etnik ve mezhebi temelde bölündü. Maliki yıllarca Musul’a gidemedi. Beşar Esad, Halep’e doğru dürüst gidemedi. Ortak aidiyet bilinci kalmadı. bir ve beraber olmanın onurunu hizmetini verir. AK Parti her yerde özgürlük demeye milli birlik ve kardeşlik demeye ve Türkiye’nin haklarını her yerde korumaya kararlıdır. MHP bu kritik eşikte Türkiye’deki bütün annelerin yüreğinde ümit ışığı oluşturan bu sürece sahip çıkmalıdır. Şehitlerimizin oluşturduğu haklı infial sebebiyle bir istismara yönelmemelidir. Biz Türkiye’nin geleceğinde bu milli birlik ve beraberliğin tahkim edildiği, bir siyaseti inşa edeceğiz.

"HDP'LİLERE SESLENİYORUM..."

HDP’lilere sesleniyorum. Bir taraftan bu açıklama yapılırken, HDP’den farklı sesler çıkmaya başladı. Eğer 2013 senaryosunu, farklı mesajlar vermeye dönük ikircikli dil kullanmaya devam ederlerse onlar kaybedeler. Bir taraftan bizimle görüşürken, bir taraftan 6-7 ekimde olduğu gibi şiddet dili kullanırlarsa onlar kaybederler. Biz bu süreci sahiplenmeye devam edeceğim. Aziz milletim, Türkiye Cumhuriyeti asırlara giden tarihi derinliğe sahip köklü bir devlettir. AK Parti olarak AK Parti hükümetleri olarak Türkiye’nin birliği ve beraberliği için ne gerekiyorsa bunu yapmaya hazırız. Sizden beklentimiz, kim hangi mahallede ilçede ilde olursa olsun karşılaştığı komşusu vatandaşıyla kucaklaşsın. O Sunni mi alevi mi Kürt mü alevi mi demeden selamların en güzeliyle selam versin “esselamu aleyküm” desin. Buradan selamlaşma kampanyası başlatıyorum. 7 Haziran seçimlerinde kim hangi partiye oy verirse versin herkes barış içinde yürüdüğünden emin olsun.

ŞAH FIRAT VE İSTANBUL PROJELERİ

Şah Fırat operasyonu bizim askeri kuvvetimizi gösterdi. Geçtiğimiz Cuma günü İstanbul’da açıkladığımız büyük İstanbul tüneli ise ekonomik kudretimizi ulaştığı aşamayı gösterdi. Bu dünyada bir ilk. Üst ve alt kat kara yolu geçişi için, orta kat metro geçişi için. Nasıl İstanbul’a en büyük havalimanını inşa ediyorsak, Asya ve Avrupa arasında dünyanın ilk üç katlı tüneli inşa ediyoruz. Devlet kasasından bir kuruş çıkmayacak. İstanbul’un 9 raylı sistemi, üç köprüsü, üç havalimanı birbirine entegre biçimde bağlanacak. İstanbul’u bilenler, bu proje beni heyecanlandırıyor. Trafiği İstanbul’un altına indirerek, günde 6,5 milyon İstanbulluyu taşıma kapasitesine ulaştığı için. En iyi metrobüsleri getirseniz karayolları yapsanız şehrin üstündeki trafik tarihi şehirlerin dokusunu etkiler. İncirli, Topkapı, Mecidiyeköy, Altunizade, Söğütlüçeşme hattı 40 dakikaya inecek. Hasdal kavşağı ile Ümraniye çamlık arası 14 dakikaya inecek. FSM’ye ek bir kara yolu hattı oluşturacağız, Boğaziçi köprüsüne metro hattı oluşturuyoruz. Kuzey Marmara otoyoluyla, İstanbul İzmir otoyolu 3,5 saate indirecek. İstanbul tarihin kadim şehri olan İstanbul geleceğin küresel şehri olacak. Gurur duyuyoruz. Hani gezi olayında çevreci bilinç itibariyle bazı hassasiyetleri istismar edenlere sesleniyorum, bu projeye sahip çıkın. Sera gazlarının yılda 110 bin ton az üretilmesini sağlayacak. Sera gazları emisyonu düşecek, İstanbul’un o güzel Boğaziçisi Yeditepeleri kuzey ormanları hep beraber güzel hava teneffüs edilecek. Hep zikrediyorum, cumartesi günü kendimi tutamadan sokaklarında yürüyüş yaptığımda ne kadar özlediğimi bir kez daha hatırladım. Hepimiz İstanbul’un talebeleriyiz. Bu projeyle, cumartesi günü çözüm süreciyle arasında irtibat vardır. Bölücülük senaryosu çizenler, İstanbul’dan kopabilir mi Diyarbakır, İstanbul’dan kopabilir mi Diyarbakırlı? Biz yer altında tünelleriyle uğraşırken, CHP de bırakın yer üstünde şişli belediyesiyle uğraşsın, o onlara yeter. Ayıplamayın sakın, CHP’nin ölçeği şişli. Bizim ölçeğimiz ise İstanbul, Türkiye, bütün dünya. Biz dünya ölçeğinde düşünüyoruz. Hala mahkemeleri devam ediyor dimi? Pehlivan tefrikasına dönmüştü. Onlar onlarla uğraşsınlar. Biz Şah Fırat operasyonuyla, çözüm süreciyle, mega projelerle uğraşıyoruz.

ENGELLİ VATANDAŞLARA 36 BİN LİRA HİBE!

İki konuda müjde arz etmek istiyorum. Engelli vatandaşlarımızdan kendi işlerini kuranlara 36 bin liraya kadar hibe vermeye kararlaştırdık. Faizsiz kredi falan değil bu. 36 bin liraya kadar hibe.

FİDAN DİKİMİ İÇİN 120 BİN KİŞİ İŞE ALINACAK

250 milyon fidan dikme kampanyası başlatıyoruz. Bunun için de İŞKUR bünyesinde 6 ay için 120 bin vatandaşımızı istihdam edeceğiz. Ayrıca bir istihdam paketleriyle vatandaşlarımıza müjde vermeye devam edeceğiz.