SÖZCÜ/ANKARA

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 2011 bedelli uygulamasında iki taksitten birini yatırım ancak ödemeyi tamamlayamayanların durumuyla ilgili, bu durumdaki kişilere 15 bin TL’lik ilk taksit ödemelerinin iade edileceğini açıkladı.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Askeri Hakimler Kanun Tasarısı’nın görüşmeleri sırasında bedelli askerlik uygulaması mağdurlarını gündeme getirdi.

Acar, “Devlet hiçbir insanın parasının üstüne yatmamalıdır. Daha önce 30 bin lira olan bedel 18 bin liraya indirilmiştir. 15 bin lirasını vatandaş yatırmıştır, kalan 3 bin lirayı da yatırarak, bu haktan yararlanabilmelidir. Bu konuda bir çalışma yapılacak mıdır?” diye sordu.

DEVLET 15 BİNİN ÜZERİNE YATMAZ

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 2011 bedelli askerlik uygulamasında 30 bin liralık bedelin ilk taksiti olan 15 bin lirayı ödeyen ancak ikinci taksiti ödeyemeyenlerin paralarının iade edileceğini bildirdi. Yılmaz, şunları söyledi:
“Döndükten sonra benim sekreterlerimin mutlaka bana bildirmesi lazımdı. Bir önceki çıkarılan bedelli yasada bedel 30 bin liraydı, iki taksitle ödeme imkânı getirmiştik. Bir taksiti ödediler, 15 bin ancak ikinci taksiti ödemediler. Bu talep geldi, Bakanlığa da: ‘15 bin ödemiştim, dolayısıyla da 3 bin daha ödeyeyim de ben de bu bedelliden yararlanayım’ diye talepler vardı. Hukuki görüş şu şekilde verildi: ‘Yasada böyle bir talep olmadığından, siz 18 bin lira yatırın."

Ancak devlet el koymaz. Biz bir Bakanlar Kurulu kararı çıkardık çünkü verilmemiş olan hizmetten dolayı bir bedel alınmaz. Yani devlet bir şey alacaksa mutlaka bir hizmet vermesi lazım. Dolayısıyla, biz bedelli askerlikten dolayı 15 bin lira ödeyip ancak üstünü ödemediği için bedelli askerlikten yararlanamayan insanların bu parasını iade ediyoruz. Demek ki iade edeceğiz, alacak, 3 bin lira da üzerine koyacak, geri bize yatıracak; durum bu.”

GENELKURMAY KARŞI

Acar’ın Askeri Hakimler Kanun Tasarısı ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşünü sorması üzerine de Bakan Yılmaz, “Genelde Millî Savunma Bakanlığımızdaki kanun çalışmaları Genelkurmay Başkanlığımızın ihtiyaçları dikkate alınarak yapılır. Yani MSB’nin kendiliğinden bir ihtiyaç istisnai durumlarda olmaz. Dolayısıyla Genelkurmay Başkanlığı kuvvet komutanlarından görüşü alır, Millî Savunma Bakanlığına gelir, bütün diğer bakanlıklara görüşe gönderilir. Bakanlar Kurulunda hemen hemen bu atanma maddesi yani üst kurul maddesi hariç geri kalanlar Genelkurmay Başkanlığımızda mutabakat içinde olunan maddelerdir diye düşünüyorum o Hâkimler Kurulu hariç. Orada da bakanın yine başkanlığında olması vardı. O üyeler başka yerlerden sayılıyordu. O uygun görülmedi Bakanlar Kurulunda” dedi.