CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, çevreyi ve doğayı korumak amacıyla açılacak davaların harçlardan muaf olması amacıyla hazırladığı yasa teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
Hamzaçebi, Harçlar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

“DOĞA VE ÇEVREYİ KORUMAK VE ÇEVRE KİRLENMESİNİ ÖNLEMEK AMACIYLA AÇILAN DAVALAR HARÇTAN MUAF OLSUN”
Teklif, Harçlar Kanununda “Harçdan müstesna işlemler”de değişiklik öngörüyor. Buna göre “Doğa ve çevreyi korumak ve çevre kirlenmesini önlemek amacıyla açılan davalar ile buna ilişkin takipler” harçdan müstesna olacak.
Teklif, Harçlar Kanunu’nda yapılması öngörülen değişiklikle çevre sağlığı, doğa ve çevrenin korunması konusunda anayasayla devlete ve vatandaşlara yüklenen ödevin, vatandaşların çevreye karşı duyarlılığının önünde bir engel olmaması ve mali külfet yüklememesi için “doğa ve çevreyi korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek amacıyla açılan davalar ile buna ilişkin takiplerin” yargı harcından istisna edilmesini öngörüyor.
Teklifin gerekçesinde, çevre ve doğa konuları ile ilgili açılacak davaların tüm toplumu ilgilendiren ve Anayasanın bütün vatandaşlara yüklediği bir ödev olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Bu davaların açılması sırasında alınan yargı harcından vaz geçilmesi ile Anayasa ile getirilen ödevin vatandaşlara külfet getirmesinin önüne geçilecektir. Bu gerekçeyle hazırlanan kanun teklifimizle çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek amacıyla açılacak davaların yargı harcından istisna edilmesi öngörülmektedir.”(ANKA)