Bölgede yaşanan gelişmeleri haberleştirmek üzere Diyarbakır'a gelen İngiliz gazeteciler tutuklandı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından 27 Ağustos’ta akşam saatlerinde gözaltına alınmışlardı.

Tutuklanan gazeteciler, hükümetten akreditasyon için gerekli izinleri almadan görüntü çekmekle ve Irak Şam İslam Devleti Örgütü IŞİD'i desteklemekle suçlanıyor. Diyarbakır'da gözaltına alınan İngiliz gazeteciler Mohammed İsmael Rasool, Jake Hanrahan ve Philip John Pendlebury, polisteki soruşturmalarının ardından bugün adliyeye sevk edildi.

Savcılıkta da işlemleri tamamlanan gazeteciler tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmişti. ABD merkezli medya kuruluşu Vice News ekibi, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından perşembe günü gözaltına alınmıştı.

Vice News internet sitesinde yer alan haberde, Diyarbakır'a bölgedeki gelişmeleri aktarmak üzere gelen iki İngiliz muhabir Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury'nin ekipten bir şoför ve yardımcı ile birlikte gözaltına alındığı aktarılmıştı.

VİCE NEWS KINAMA MESAJI YAYIMLADI
Bu tutuklama üzerine Avrupa Direktörü Kevin Sutcliffe’in imzasının yer aldığı bir açıklama yayımlandı. Yapılan açıklamada, “Türkiye hükümeti bugün ‘terör örgütü lehine çalışmak’ gibi asılsız ve yanlış suçlamalarla üç Vice News muhabirini tutuklayarak, yaptıkları işi sansürleme girişiminde bulundu. Adaletsizce gözaltına alınan bu üç gazeteci Türkiye’nin güneydoğusundaki Diyarbakır kentindeki durumu haberleştiriyordu” denildi.

Bölgeden önemli haberler geçen muhabirlerini susturma girişimi nedeniyle Türkiye’yi kınadıklarını belirten Vice News’ün açıklamasında, “Üç meslektaşımız ve arkadaşımızın güvenliğini sağlamak için gerekli tüm merciilerle görüşmeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

 

İngiliz gazeteciler gözaltına alındı

İngiliz gazeteciler gözaltına alındı