Ali Ekber ERTÜRK/ ANKARA

Son dönemde hazırladığı raporlar ve verdiği kararlarla haberlere doğrudan müdahale etmeye başlayan RTÜK, “Diyanet İşleri Başkanı’na milyonluk makam aracı” haberini yapan kanallara ceza yağdırdı. Verdiği cezayı, “O makam arabasının fiyatı 1 milyon değil, 322 bin liraydı” diyerek savunan RTÜK de tıpkı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Diyanet gibi makam aracına ödenen vergiyi görmezden geldi.

DİYANET’İN ŞAHİDİ RTÜK

RTÜK, “Görmez’e milyonluk makam aracı” içerikli haber yapan kanallara ceza keserken, Diyanet Basın Müşavirliği’nin yaptığı yazılı açıklamayı gerekçe gösterdi. Açıklamayı karar ekine ekleyen RTÜK, şu gerekçeyi öne sürdü:

“Mezkur yayın kuruluşunun konuyu haberleştirmesinde gerçeğe aykırı bilgilerin gerçekmiş gibi verildiği, kamuoyunun kasten yanlış kanaate sahip olunmasına yönelik bir tutum içerisine girildiği kanaati oluşmuştur. Şöyle ki, haber metninde medya hizmet sağlayıcı, aracın 1 milyonluk olduğu gibi açıkça doğruluk ve gerçeklik ilkesine aykırı ifadelere yer vermektedir.”

Aracın 1 milyon liraya değil, 322 bin liraya mal olduğunun savunan RTÜK, AKP’li üyelerin oylarıyla, haberi yapan cemaate yakın tüm kanallara ceza kesti. RTÜK cezayı, RTÜK Yasası’nın, 8’inci maddesinde yer alan “Yayınlar tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır” hükmüne dayanarak verdi.

Arınç'tan Mercedes çıkışı

Arınç'tan Mercedes çıkışı