Günümüzün en büyük güvenlik tehditlerinden biri olan siber terör ya da siber saldırıların verdiği hasar kimi zaman silahlı terör eylemlerinden daha fazla olabiliyor ve hackerların gerçekleştirdiği bu saldırıların önüne geçmek ya da önceden kestirmek de kimi zaman mümkün olmuyor.

Hemen her şeyin yazılım temelli ve dijital ortamda saklandığı günümüzde bu sanal kasalara erişmek de saldırganların yeni hedefi olmuş durumda.
Kimi zaman sadece sistemi çökertmeye yönelik yapılan saldırılar, kimi zaman kullanıcı bilgilerine erişim ve kullanıcı bilgilerine yönelik şantaj ya da banka hesapları gibi bilgileri ele geçirerek mali amaçlı olabiliyor.

tr.fobito.com’un hazırladığı listede son 2010 - 2015 yılları arasında gerçekleşmiş en büyük ve en fazla hasara mal olmuş siber saldırıları göreceksiniz.

1 - Adobe (Ekim 2013)
Yazılım sektörünün önde gelen firmalarından Adobe, 2013 yılında uğradığı saldırı ile 150 milyon kullanıcısının kullanıcı bilgilerini veykredi kartı bilgileri gibi verilerini saldırganlara kaptırırken açıklanmayan bir yöntem ile sisteme erişim sağlandığını bildirdi. Saldırganlar ayrıca Adobe programlarının yazılım kodlarını da ele geçirdi.

2 - eBay (Mayıs 2014)
145 milyon kullanıcının profil bilgilerinin ele geçirildiği bildirilen e ticaret devine karşı yapılan saldırıda kullanıcıların ödeme bilgilerinin çalınmadığı rapor edilse de giriş ve kullanıcı bilgilerinin değiştirilmesi önerildi.

3 - Target (Ocak 2014)
Bloomberg raporunda verilen bilgiye göre şirketin güvenlik sistemine erişim yetkisi olan birinin bilgilerinin çalınması ile sisteme erişen hackerlar 110 milyon kullanıcıdan 70 milyonunun mail adresine ve 40 milyon kişinin de kredi kartı numarası gibi bilgilere erişti.

4 - HomeDepot (Eylül 2014)
80 milyar dolar değerindeki ev gelişim zincirinin sistemine bir virüs yerleştiren hackerlar, 109 milyon kullanıcının hesap bilgileri ve kredi kartı bilgilerini ele geçirdi.

5 - Anthem (Şubat 2015)
Amerika’nın en büyük sosyal sisgortası sağlayıcısı olan Anthem’in hackenmesi ile 88 milyon kişinin sosyal güvenlik ve çalışan bilgileri ele geçirildi.

6 - JPMorgan Chase (Temmuz 2014)
Şirket değeri 2.6 trilyon Dolar olan finans devi JPMorgan Chase’de bir çalışanın bilgilerine erişerek şirketin sistemine giriş yapan hackerlar sektörde önde gelen veya yetki sahibi 83 milyon kişinin kullanıcı bilgilerini ve kişisel verilerini ele geçirdi.

7 - Amerikan Personel Yönetim Bürosu (Haziran 2015)
Büronun eski ve yeni tüm çalışanlarının kişisel bilgileri ve sosyal güvenlik numaraları gibi verilerin ele geçirildiği saldırıda 22 milyon kişi etkilenirken saldırının arkasında Çin hükümetinin de olduğu söyleniyor.