Zeynep GÜRCANLI

Türkiye'nin Güneydoğu'da PKK terör örgütüne karşı düzenlediği operasyonlara Birleşmiş Milletler'den eleştiri geldi.

prens raad

BM İnsan Hakları Komiseri Zeid Ra'ad El Hüseyin, Türkiye'nin güneydoğusunda Türk güvenlik güçleri tarafından yapılan insan hakları ihlalleri konusunda "alarm verici bilgiler geldiğini" söyleyerek, durumun incelenmesi için Güneydoğu'ya BM heyeti gönderilmesini istedi.

zeid


BM ADINA, TÜRKİYE'YE ELEŞTİRİ TÜRK ASILLI PRENSTEN GELDİ


Birleşmiş Milletler adına Türkiye'de yürütülen terörle mücadele operasyonlarını eleştiren Zeid Ra'ad El Hüseyin'in çok güçlü bir Türkiye bağlantısı var; Ürdün'de "Prens" ünvanı taşıyan El Hüseyin'in annesi Türk.  Prens Ra'ad, Irak'ın eski Kralı Faysal'ın kardeşi Emir Zeid ile Osmanlı'nın en  tanınmış ailelerinden Fahrinnisa Zeid'in oğlu.


Fahrünnisa Zeid kimdir?

Prens Ra'ad'ın annesi, Büyükada doğumlu Fahrünnisa Zeid çok ünlü bir ressam. Osmanlı'nın "Şakir Paşa ailesi" olarak tanınan ailesinden gelen Fahrünnisa Zeid, "Halikarnas Balıkçısı" adıyla tanınan yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın ve gravür sanatçısı Aliye Berger'in kardeşi; seramik sanatçısı Füreya Koral'ın teyzesi; ressam Nejat Devrim ile tiyatrocu Şirin Devrim'in de annesi.



fahri

Prens Ra'ad El Hüseyin, Viyana'da bugün yaptığı açıklamada, insan hakları ihlallerine ilişkin en ciddi iddiaların Cizre'den geldiğini vurgulayarak, Türk hükümetine bölgenin "bağımsız incelemeye açılması" çağrısı yaptı.


"TÜRK HÜKÜMETİNE HEYET GÖNDERME BAŞVURUMUZA YANIT VERİLMEDİ..."



BM Komiseri, "Türk hükümetine heyet gönderme başvurumuza yanıt verilmedi"diyerek Türk güvenlik güçlerinin terörle mücadele yaptığı bölgelerden "orantısız müdahale"  haberleri geldiğine dikkat çekti. BM Komiseri, yaralanan sivillere tıbbi yardım gönderilmesinin engellendiğine ilişkin iddialar olduğunu da söyledi.

 Prince Zeid bin Raad
İlan edilen, ucu açık sokağa çıkma yasakları, ölüm ve yaralanmalar, çatışmalar nedeniyle  nedeniyle, bölge insanlarının göç etmek zorunda kaldıklarını da belirten El Hüseyin, en ciddi iddianın ise, Cizre'deki üç bodrum katında bulunan yaklaşık 100 kişinin diri diri yakıldığına ilişkin olduğunu söyledi. BM Komiseri, "tüm bu iddialar son derece ciddidir ve kapsamlı şekilde incelenmesi gerekir. Türk hükümeti, benim ofisim tarafından yapılan bir BM heyetinin bölgeye gitmesi ve ilk elden bilgi toplamasına ilişkin başvuruya yanıt vermedi" dedi.