Ticari kredi faizlerinin yıllık yüzde 18-20’lere dayanmasının ardından kaynak kullanamaz hale gelen firmalara tulumba yöntemiyle düşük faizli kredi aranıyor. Bu amaçla TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yaptığı görüşmelerin sonunda çok sayıda oda ve borsadan 210 milyon TL kaynak topladığı öğrenildi. Halen bazı oda ve borsalarla da görüşmelerin sürdüğü bildirildi.

İLGİLİ HABERŞimşek'ten KOBİ'ye kredi açıklamasıŞimşek'ten KOBİ'ye kredi açıklaması

TOBB’DAN 500 MİLYON TL


Oda ve borsalardan gelecek paraların dışında, TOBB’da oluşturulacak mevduat havuzuna 500 milyon TL aktaracak. Böylece toplam tutar ilk etapta 710 milyon TL’ye ulaşacak. TOBB’un oluşturacağı kaynak kredi anlaşması yapılacak banka veya bankalara yüzde 7,7 faizle mevduat olarak yatırılacak. Bu bankalar da TOBB üyesi firmalara yüzde 9,9 faizle mevduatın 10 katı tutarında ticari kredi verecek. Havuzda 710 milyon TL mevduat birikmesi halinde, bankaların vereceği kredi tutarı toplamda 7.1 milyar TL’ye ulaşacak. Bankalar mevduat faiziyle kredi faizi arasındaki 2 puanlık farkı 10 katına ulaşan kredinin finansmanında değerlendirmiş olacak.

İLGİLİ HABERKredi kartı borcu ödenmezse ne olur?Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur?

FİRMA BAŞINA 150 BİN TL


Bankaların açacağı kredi firma başına 100 bin ile 150 bin TL arasında ve 1 yıl vadeli olurken, 12 eşit taksitle ödenecek.

ATO’DAN 100 MİLYON TL


TOBB’un 500 milyon TL ile katılacağı mevduat havuzuna odalar arasından en büyük kaynak Ankara Ticaret Odası’ndan (ATO) gelecek. Geçtiğimiz günlerde başkan ve yönetim kurulu üyeleri istifa eden ve TOBB tarafından yönetimine kayyum atanan ATO’dan havuz için 100 milyon TL talep edildiği, kayyum yönetiminin de bu isteği olumlu karşıladığı öğrenildi. ATO’nun ardından en büyük 2’nci destek ise 25 milyon TL ile İstanbul Borsası’ndan gelecek. Havuza İstanbul Sanayi Odası (İSO), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Ankara Sanayi Odası (ASO) ise 5’er milyon TL ile katılacak.

ERDOĞAN AÇIKLAYACAK


TOBB’un şu ana kadar kredi konusunda DenizBank ile anlaşma yaptığı ancak havuza yeni bankaların da katılması için çalışmaların sürdürüldüğü öğrenildi. DenizBank’ın dışında Hükümet’in bir kamu bankasını da dahil etmek istediği belirtildi. Bankaların ve toplanacak paranın netleşmesinin ardından sistemin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kamu oyuna açıklanacağı kaydedildi.