Yurt dışında kendilerini Türkiye’de gibi hissedecek Türk vatandaşlarını bekleyen Azerbaycan, geçtiğimiz mart ayında İstanbul’da turizm temsilciliği açmıştı. O günden bu yana tanıtım atağını hızlandırarak sürdüren Azerbaycan, 2015 yılında 340 bin olan Türk turist sayısını yakın gelecekte 1 milyon hedefine çıkarmayı planlıyor. Azerbaycan Hazar Denizi’ne kıyı bölgelerinde deniz turizmini öne çıkarırken özellikle sezonu uzun süren kayak turizmi ve kültür turizmiyle Türkiye’den turist patlaması bekliyor.

GÜNDE 8-9 UÇAK VAR


Başkent Bakü’de görüştüğümüz Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Müdürü Vugar Şihemmedov, Türkiye ile Azerbaycan’ın kardeş ülke olmasına karşın kardeşlerin birbirlerini daha yakından tanımalarında geç kalındığını söyledi. Türkiye ile Azerbaycan arasında günde 8-9 uçak seferi yapıldığını belirten Şihemmedov, turizmde iddialarının kayak, tarih ve kültür turizmi olduğunu, deniz turizminde Türkiye ile yarışacak kapasite olmadıklarını ifade etti. Şihemmedov, Türkiye’den gelecek turist sayısına göre halen 20 bini Bakü’de olmak üzere ülke genelindeki 35 bin turizm yatak kapasitesi ve 550 otel sayısın hızla artıracakları bilgisini verdi.

TÜRK GÖRÜNCE YÜZLER GÜLÜYOR


Azerbaycan’da Türkiye’den gelmiş turistlerle karşılaşan herkesin yüzü gülerken, ilk cümle, “kardeşiz” oluyor. Sadece Türkçe’yi kullanarak bütün bir ülkeyi baştan sona dolaşmak mümkün. Türkiye’den giden turistler Azerbaycan vatandaşlarının hızlı konuşmasını anlamakta ilk etapta güçlük çekebilir. Ancak hiçbir Azerbaycanlı Türk vatandaşını anlamakta zorlanmıyor. Nedeni ise ülke genelinde büyük bir ilgiyle izlenen Türk dizileri. Neredeyse tüm dizilerin oyuncuları ve ses sanatçıları isim isim biliniyor. Türk dizileri arasında izlenen reklamlar ise Azerbaycanlı anne ve babalar için bazen risk oluşturuyor. Çünkü çocuklar, reklamlarda gördükleri ancak henüz Azerbaycan’a ihraç edilmemiş ürünleri anne ve babalarından istediklerinde hayal kırıklıkları yaşanıyor.

EĞİTİM VE KÜLTÜR SEVİYESİ ÇOK YÜKSEK


Yaklaşık 9.5 milyon nüfusa sahip Azerbaycan’da üniversite bitirme oranı yüzde 90’lara yaklaşıyor. Azerbaycan’da askerliğini yapmayana değil, üniversite bitirmeyene kız vermiyorlar. Çeşitli ırk, dil ve dine sahip vatandaşların yaşadığı Azerbaycan’da halkın yüzde 85’i Azeri Türkü. Başkent Bakü’nün neredeyse her sokağında müzeye rastlamak mümkün. İlkokul öğrencileri hafta için normal ders yapıyor, hafta sonu ise serbest kıyafetle müze gezdiriliyor.

Modern ve tarihi mimarinin iç içe geçtiği Bakü’de beton binalar merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in, camlı modern binalar ise mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in izlerini taşıyor. Nüfusun yüzde 85’e Müslüman olan ülkede ezan hoparlörle değil, Hz. Muhammed döneminde olduğu gibi çıplak sesle okunuyor. Bakü’nün en büyük caddesi ‘Atatürk Caddesi’ olarak başlayıp ‘Haydar Aliyev Caddesi’ olarak bitiyor. Ülkede kapkaç ve benzeri suça rastlanmıyor, kadına şiddet ise ağır cezayla cezalandırılıyor. Ülkenin para birimi Azerbaycan Manatı, TL’nin iki katı değere sahip. Türkiye’de en ucuz 55 liradan satılan kuzu eti Bakü’de en fazla 7 manat, yani 14 TL. Asgari ücret ve işsizlik maaşı 300 manat. Her işsiz, iş bulana kadar devletten aylık 300 manat maaş alıyor. Trafikte kural araçlara göre değil yayaya göre işliyor. Yayayı gören araç sürücü gaza değil, frene basıyor.