İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul için hazırladığı ve 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre Mart ayında perakende fiyatlar yüzde 0.26 artarken, gıda harcamaları grubu yüzde 0.46 düştü.

İTO verileri beklentilerden daha iyi bir manşet enflasyon rakamı olasılığını da artırdı. TÜİK'in 4 Nisan'da açıklayacağı TÜFE'de Mart ayında medyan bazında yüzde 0.5 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8.35 ile TCMB'nin yüzde 7.5 olan yıl sonu beklentisinin oldukça üzerinde kalmaya devam ediyor.

Reuters'ın 19 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, aylık TÜFE değişim beklentileri sıfır ile yüzde 0.9 artış bandında yer alırken, analistlerin tahminleri arasındaki farklılık gıda fiyatlarından kaynaklanıyor.

Analistler enflasyon sepetinde yaklaşık yüzde 24 ile en büyük paya sahip olan gıda fiyatlarındaki değişimin Mart ayında da manşet enflasyon üzerinde en belirleyici kalem olacağını belirtiyor.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, Mart'ta gıda enflasyonunun Ankara gıda araştırması ile görece paralel olduğunu söyleyerek, "İTO verileri Mart'ta beklentilerden biraz daha iyi bir enflasyon rakamı görme olasılığını artırdı" dedi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonun Mart ayında yaş sebze fiyatlarındaki gerileme öncülüğünde yüzde 0.49 azaldığını, dört kişilik ailenin açlık sınırının 1,400 lira, yoksulluk sınırının ise 4,561 lira olduğunu açıkladı.

TCMB dün yayımladığı son PPK toplantısına ilişkin özetlerde de öncü göstergelerin işlenmemiş gıda grubu enflasyonunda Mart ayında da belirgin bir düşüşe işaret ettiği, Mart ayında enerji grubu yıllık enflasyonunun baz etkisiyle gerileyeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

İTO verilerine göre Mart'ta toptan fiyatlar yüzde 0.16 artarken, toptan fiyatlara göre gıda harcamaları grubu ise yüzde 0.3 arttı.

İTO'nun 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi 2016 Mart ayında yıllık ortalama yüzde 8.94, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi yıllık ortalama yüzde 7.83 artış gösterdi.

Perakende fiyatlar Mart'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.36, toptan fiyatlar ise yüzde 5.19 arttı.

Mart'ta perakende fiyatlar bir önceki aya göre; giyim harcamalarında yüzde 3.89, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 3.62, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 1.15, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında 0.87, konut harcamalarında yüzde 0.04 arttı. Perakende fiyatlar ev eşyası harcamalarında yüzde 0.33 azalırken, diğer harcamalarda değişim izlenmedi.

Toptan fiyatlar ise aylık bazda; madenler grubunda yüzde 2.94, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 0.97, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 0.77, gıda maddeleri grubunda ise yüzde 0.30 arttı. Toptan fiyatlar işlenmemiş maddelerde yüzde 0.34 ve kimyevi maddeler grubunda yüzde 0.19 azaldı. Mensucat grubunda ise fiyat hareketi izlenmedi.