Dünyanın önde gelen insan kaynakları ve organizasyon danışmanlık şirketi Korn Ferry Hay Group’un (NYSE: KFY) yeni araştırmasına göre kadınlar neredeyse tüm duygusal zeka yetkinliklerinde erkeklerden daha yüksek puan alıyor. Bunun tek istisnası olan duygusal kontrol konusunda ise iki cinsiyet arasında bir fark gözlemlenmiyor.


Foto: Shutterstock


90 ülkede, yönetimin her seviyesinden 55.000 profesyonel üzerinde 2011 ve 2015 yılları arasında, Duygusal ve Sosyal Yetkinlik Envanteri (Emotional and Social Competency Inventory - ESCI), çerçevesinde toplanan veri,  Richard E. Boyatzis, Daniel Goleman ve Korn Ferry Hay Group tarafından analiz edildi. Araştırma, kadınların etkin liderlik ile ilişkili olan duygusal ve sosyal yetkinlikleri erkeklere oranla daha iyi kullandıklarını ortaya koydu.

Case Western Reserve Üniversitesi’nden Prof. Boyatzis, “Geçmişe bakarsak, iş hayatında kadınların kendilerini daha az yetkin erkeklerin de daha yetkin değerlendirme eğilimi olduğu bilinmektedir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki, gerçek hiç de böyle değil. Eğer erkekler duygusal ve sosyal yetkinliklerini kullanmada daha fazla kadınlar gibi hareket etseler, iş hayatında belirgin olarak daha etkili olacaklar” diyor.

Korn Ferry Executive Search Genel Müdürü Nilgün Langenberg ve Korn Ferry Hay Group Genel Müdürü Gökhan Toğrul, araştırma sonuçlarını açıklarken, üniversal gerçeklerin Türkiye’de de gözlemlendiğini ve buradan yapılacak çıkarımların bizlere de çok faydalı olacağını vurguluyorlar.

Yapılan araştırmanın en önemli bulgularını şöyle özetliyorlar:

  • Kadınlar ve erkekler arasındaki en büyük fark duygusal öz farkındalık yetkinliğinde. Kadınlar bu yetkinliği erkeklere göre yüzde 86 oranında daha fazla kullanıyorlar. (Kadınlar bu yetkinliği yüzde 18,4 oranında tutarlı bir şekilde, erkekler yüzde 9,9 oranında tutarlı bir şekilde kullanıyorlar.)

  • Kadınlar erkeklere göre yüzde 45 oranında daha fazla tutarlı olarak empati gösteriyorlar.

  • Yine pozitif bakış açısı yetkinliğini kadınlarda daha fazla görüyoruz, fark yüzde 9.

  • Kadınların erkeklere göre nispeten daha üstün oldukları diğer yetkinlikler koçluk ve mentörlük, ilham veren liderlik, çatışma yönetimi, organizasyonel farkındalık, uyum, ekip çalışması ve başarı yönelimi.

  • Duygusal kendini kontrol ise kadın ve erkeklerin eşit oranda performans gösterdikleri yetkinlik olarak karşımıza çıkıyor.


Rutgers Üniversitesi’nin Organizasyonlarda Duygusal Zeka Merkezi’nden Daniel Goleman’a göre “Yüksek duygusal zeka ve iyi iş performansı arasındaki korelasyonu dikkate aldığımızda, cinsiyet eşitliğinin gereği bir kez daha anlaşılıyor. Organizasyonlar bu yetkinliklerde başarılı kadınları tespit edip önlerini açmalı.”

Korn Ferry Executive Search Genel Müdürü Nilgün Langenberg organizasyonlarda kadınları desteklemenin önemini vurguluyor. “Duygusal zeka yetkinliklerinde etkin kadınlar, iş başarılarını sağlayıp üst düzey pozisyonlara geldikçe, hem kadınlar hem de erkekler için rol model olacaklar. Bu yetkinlikler kurumsal kültürün bir parçası olduğu zaman da, hem tek tek çalışanların hem de topyekün organizasyonun performansı yükselecek.”

“Korn Ferry olarak müşterilerimiz ile yaptığımız çalışmalarda, organizasyonlar içindeki en etkin liderlerin duygusal ve sosyal zekalarını iyi kullanan liderler olduğunu görüyoruz. Karışık zamanlarda soğukkanlı davranmak, ilham vererek ekip birliğini oluşturmak, empati sahibi bir koç ve mentör rolü üstlenmek, geleceğin liderlerini geliştirmek gibi konularda bu yetkinlikler öne çıkıyor. Bu yetkinlikleri kültürün bir parçası haline getiren liderler de organizasyonlarını hem kısa hem de uzun vadede daha başarılı yapıyorlar.”