Gökmen ULU/SÖZCÜ/İZMİR
Günlerdir Mehmet Cengiz'e ait Eti Bakır AŞ'nin Cerattepe'ye şantiye kurmasına karşı çıkan, polisin gazlı müdahalelerine rağmen direnişten vazgeçmeyen Artvinliler sonunda Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan randevu almayı başardı. Bugün saat 11:30'da Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen toplantının ana detayları belli oldu. Artvin Heyeti Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından tatmin olmadı. Ancak Başbakan Davutoğlu'nun yargı süreci tamamlanana kadar maden şirketi faaliyetinin durdurulacağı sözünü vermesi toplantının tek kazanımı olarak nitelendi.




POLİS, JANDARMA VE ŞİRKET ARTVİN'DEN ÇEKİLSİN
Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Av. Bedrettin Kalın, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurtoğlu ve halk temsilcilerinin yer aldığı heyetin Başbakan Davutoğlu ile görüşmesi yaklaşık iki saat sürdü.Toplantıda Başbakan'a konu hakkında bugüne kadar yaşanan hukuki süreç ve bilimsel dosyalar sunuldu. Yeşil Artvin derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bedrettin Kalın SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada Başbakan ile görüşmenin ılımlı geçtiğini ama beklentileri karşılamadığını ifade etti. Kalın, "Artvin'den Başbakan'a yanlış bilgiler veriliyordu, biz doğrusunu anlattık. Talebimiz güvenlik güçleri ve maden şirketinin alandan çekilmesiydi. Bu konuda verecekleri kararı bekliyoruz" dedi.

 

MAHKEME KARARINA KADAR MADEN DURACAK
Toplantının tek olumlu yanının yargı sürecinin tamamlanmasının beklenmesi ile ilgili olduğunu belirten Kalın, "Başbakan, mahkeme karar verene kadar maden şirketinin alanda çalışma yapmayacağını taahhüt ediyorum dedi, o kadar" diye konuştu.

BAŞBAKAN HUKUKA AYKIRI PROJEYİ ÖNERDİ
Kalın, Başbakan Davutoğlu'nun, ‘Maden işletmesinde kesinlikle kapalı galeri uygulaması olacak, çıkarılacak maden yerinde işletilmeyecek, teleferikle taşınacak. Cerattepe’nin rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecek" sözlerini de değerlendirdi. Kalın,"Bunlar yeni şeyler değil. Teleferik hattı projesi eski maden şirketi İnmet'in 2007 yılında yaptığı projedir. Bu proje hukuka aykırı bulunmuş, mahkemeler iptal kararı vermiştir. Bu şirket 2009 yılında yargı kararı ile Artvin'i terk etmişti" dedi.

 

HEYELAN OLUR, ARTVİN ŞEHRİ YOK OLUR
Kalın, kapalı galeri sistemi ile ilgili olarak "Bilim insanlarının da vurguladığı gibi Artvin coğrafyası zaten heyelanlı bir alan. Siz Cerattepe'nin içini üstelik dinamitler patlatarak oyarsanız heyelan olması kaçınılmazdır. Heyelan olursa Cerattepe'nin eteklerine kurulu olan Artvin şehri de yok olur. Bu büyük bir felakete yol açar. Bir başka" dedi.

BAŞBAKAN TATMİN ETMEDİ
Kalın, "Başbakan bizi ilgi ile dinledi. Toplantıyı önemsiyoruz. Ama bizi tatmin ettiğini söyleyemeyiz" diye konuştu. Kalın, Davutoğlu'nun iletişim ve diyalogu kaybetmeme çağrısına olumlu karşılık verdiklerini bildirdi. Bu arada toplantının ardından Yeşil Artvin Derneği'nden yapılan açıklamada, "Artvin Halkı'nın haklı mücadelesi maden şirketi Cerattepe'yi terk edene kadar devam edecektir" denildi.

 

DAVUTOĞLU AÇIKLAMA YAPTI
Başbakan Ahmet Davutoğlu, toplantıdan sonra bir dizi açılış için gittiği Konya’da yaptığı konuşmada Artvin’deki maden tesisine yönelik açıklamalar yaptı. Davutoğlu, ”Maden işletmesinde kesinlikle kapalı galeri uygulaması olacak, çıkarılacak maden yerinde işletilmeyecek, teleferikle taşınacak. Cerattepe’nin rengarenk ağaçlarının zarar görmemesine özen gösterilecek. Hukuk devleti kuralları içinde kamu düzenini sağlar, yanlış bir uygulama olursa gereğini yaparız.”