Zeynep GÜRCANLI / ANKARA

Diyanet İşleri Başkanlığı, resmi internet sitesinde yaşanan, "babalar, kendi öz kızlarına şehvetle bakabilirler" fetvasının "kumpas" olduğunu açıkladı. Ancak Diyanet'in "kumpas" olmayan o kadar çok tartışmalı fetvası, uygulaması var ki.

İşte akıllarda kalan Diyanet'le ilgili skandallar;

YATILI KUR'AN KURSUNDA 6 ÇOCUK ÖLDÜ. KURS İZİNSİZ ÇIKTI


Diyanet'in açtığı Diyarbakır-Kulp'taki yatılı Kur'an kursunda gece çıkan yangında 6 öğrenci yanarak öldü. Sonradan kursun "yatılı izni olmadığı" ortaya çıktı.

SEÇİMLERDE MÜKERRER OY SKANDALI


7 Haziran seçimlerinde Almanya- Frankfurt'ta "sandık kurulu başkanı" olarak görev yapan Diyanet İmamı, mükerrer oy kullanırken suçüstü yakalandı. Diyanet'e bağlı bir camide imamlık yapan Hasan Tüfek, oyunu kullandıktan sonra başka bir TC kimlik numarası ile yine oy kullanmaya çalışırken suçüstü yapıldı.

"NİŞANLILAR ELELE TUTUŞMASIN" FETVASI


Diyanet, "nişanlılık döneminde gençler başbaşa kalmasın, el ele tutuşmasın" fetvası yayınladı

ALEVİLERLE EVLİLİK FETVASI


Diyanet'in en çok tartışma yaratan fetvalarından biri de "Alevilerle evlilik caiz mi" sorusuna verdiği yanıt oldu. Diyanet soruya "Müslüman olanla evlenilir, Müslüman olmayanla evlenilmez" yanıtını verdi.

"PİYANGO HARAM" FETVASI


Devlet kurumu olan Milli Piyango İdaresi ayda üç kez piyango çekilişi yaparken, yine devlet kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığı yayınladığı fetva ile, "Milli Piyango ve Şans oyunları Haramdır. Bu yollarla kazanılan paralarla yapılan hayır işleri geçersiz sayılır" dedi.

"FEMİNİZM AHLAKSIZLIK" AÇIKLAMASI


Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi sitesinde, kadın hakları başlığı ile yayınlanan yazıda Feminizm hakkında şu ifadeler yer aldı;

"Feminizm, ahlaki ve sosyal bakımdan çok olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bir kere, feminizm hareketine "kapılan" kadın, genel olarak kayıtsız şartsız özgürlük düşüncesiyle aile için vazgeçilmez olan birçok kural ve değerleri hiçe saymaktadır."
Kadın örgütlerinden gelen tepki üzerine, yazı değiştirildi.

MAL VARLIĞINA GÖRE KEFEN


Diyanet, kefen konusundaki fetvası ile de çok tartışıldı. Diyanet fetvasında, "Kefen olarak kullanılacak bez, çok basit ve adi veya çok pahalı olmamalı, ölünün mal varlığına uygun olarak alınmalıdır" denildi.

"ENGELLİLER DE SANDALYEDE NAMAZ KILMASIN" FETVASI


Diyanet, engelli ya da hastaların camilerde sandalyede namaz kılmasının da "doğru olmadığı" fetvasını vermişti. Fetvada, şöyle denilmişti;

"Dini açıdan zorunlu ve meşru bir sebep bulunmadıkça camilerde sandalyede namaz kılmak, göze hoş gelmeyen bir görüntü ortaya çıkarmakta ve cemaat arasında tartışmalara sebep olmaktadır. Özellikle üzerinde namaz kılmak amacı ile camilerde sıralar halinde sabit oturakların yapılması, cami doku ve kültürüyle bağdaşmamaktadır. Bu sebeple hastalık ve özürlülük gibi herhangi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmaları uygundur.”

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI "CEMEVLERİ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR" DEDİ


Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bizim daima iki kırmızı çizgimiz olmuştur; Bir tanesi Aleviliğin İslam'ın dışında bir yol olarak tarif edilmesi. İkincisi de cemevlerinin caminin alternatifi, başka bir inancın mabedi gibi gösterilmesi" dedi. Alevi Dernekleri, Görmez hakkında suç duyurusunda bulundu.

DİYANET, "GREV CAİZ DEĞİL" HUTBESİ YAYINLADI


120 işçi Düzce'de greve gidince, kentte Müftülük camilerde "grev caiz değildir" hutbesi okuttu. Hutbede, "İşi gereğinden fazla yavaşlatmak ve işyerine zarar vermek, karı ve karlılığı azaltıcı davranışlarda bulunmak, çalışanı ağır dini mesuliyet altına sokar" denildi.

MERSEDES SKANDALI


Diyanet'in tartışmalı olayı ise, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'e 1 milyon TL'lik Mercedes 500 SL makam aracı satın alınması oldu. Görmez aracı iade etmek istedi. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı konuşmalarda Mercedes'in fiyatının 320 bin TL olduğunu açıkladı. Oysa Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Devlet Malzeme Ofisi'ne gönderdiği yazıda sözkonusu Mercedes'in fiyatının "KDV dahil 1.006.641,64 TL olduğunu bildirdiği ortaya çıktı.

Görmez Mercedes'i "iade edeceğini" söyledi. Bunun üzerine Erdoğan da, "Diyanet İşleri Başkanımıza bir Mercedes'i ben tahsis edeceğim. Üstelik zırhlı olacak" dedi. O zırhlı Mercedes, Görmez'e tahsis edildi.

BÜTÇESİ 13 BAKANLIKTAN YÜKSEK


Skandal üzerine skandala imza atan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2016 bütçesi de belli oldu. 2016'da Türk vatandaşlarının vergilerinden Diyanet için 6 milyar 483 milyon TL'lik bütçe ayrıldı. Bu rakam, 13 bakanlığın bütçesinden fazla.