Zeynep GÜRCANLI (SÖZCÜ) - AJANSLAR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dört günlük Washington ziyaretinde kamuoyu önüne çıkıp soruları yanıtlayacağı Brookings Enstitüsü konuşması "olaylı" geçti. 
Daha önce Ekvador ziyaretinde, protestocu kadınlara saldıran Erdoğan'ın korumaları, Washington'da da Türk ve Amerikalı gazetecileri tekmeledi, kadın gazeteciye hakaret etti. Amerikalı polisler, gazetecileri ve protestocuları Erdoğan'ın korumalarından korumakiçin adeta "etten duvar" ördü. Küfreden Türk korumalara, Amerikalı polislerin zaman zaman "act like an adult-yetişkin gibi davranın" dediği duyuldu.Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'daki terör saldırısıyla ilgili konuştu ve terörü sert bir şekilde lanetledi. Erdoğan ayrıca, Belçika'ya da sert bir eleştiride bulundu ve Özdemir Sabancı'nın katil zanlısı Fehriye Erdal'ın Türkiye'ye iade edilmemesini yorumladı. 




ERDOĞAN, İSRAİL HARİÇ HERKESE ÇATTI

Erdoğan ise konuşmasında ABD'den yunanistan'a, Esad'dan ABD'ye, Avrupa'dan Rusya'ya kadar her kesime çattı. Tek bir ülke hariç; Erdoğan, sadece İsrail'den son derece dikkatli ifadelerle bahsetti, uzun uzun Türkiye-İsrail ilişkilerinin "ne kadar iyiye gittiğini" anlattı. Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

TÜRKİYE, HAK VE ÖZGÜRLÜKLERDE "EN İLERİ"YMİŞ

Türkiye'nin birden çok terör örgütüyle mücadele ettiğini anlatan Erdoğan, "Türkiye, şu anda en eli kanlı örgütlerin ortak hedefidir. Buna rağmen, demokrasiden, özgürlüklerden, hukuk devletinden taviz vermeden mücadelemizi yürütüyoruz. Terörle mücadele ederken, hak ve özgürlükler bakımından Türkiye’den daha ileri bir ülke yoktur" dedi.

"YPG TERÖR ÖRGÜTÜ"

Konuşmasında pekçok kez YPG-PYD'nin PKK'nın uzantısı olduğunu tekrarlayan Erdoğan, YPG'nin IŞİD'le mücadele etmesinin bunu değiştirmeyeceğini söyledi. Erdoğan, "El Nusra bir terör örgütü değil mi? IŞİD'e karşı savaşıyor. O zaman Nusra da iyi bir örgüt.Böyle mi bakacağız olaylara" dedi.

ÖNCE "PKK-PYD IŞİD'LE SAVAŞIYOR" DEDİ, ARDINDAN DA "IŞİD, PKK-PYD'NİN DESTEĞİYLE TÜRKİYE'DE SALDIRI DÜZENLİYOR" DİYE KONUŞTU

Erdoğan konuşmasının başında, PYD'nin IŞİD'e karşı savaşsa bile "terör örgütü sayılması gerektiğini" uzun uzun anlattı. Ancak konuşmasının ilerleyen bölümlerinde , "IŞİD'e karşı savaşıyor" dediği PYD-YPG ve PKK'nın, IŞİD'le işbirliği içinde Türkiye'ye bombalı saldırılar düzenlediklerini iddia etti.

"TUTUKLU GAZETECİ DEĞİL, CEZASI KESİNLEŞMİŞ MAHKUM ONLAR"

Erdoğan'ın bir başka dikkat çekici çıkışı ise, kendisine Türkiye'deki tutuklu gazeteciler sorulduğunda geldi. Erdoğan şöyle konuştu; "tutuklu gazeteci olduğu iddia edilen 52 isim, başta terör suçları olmak üzere birçok suçtan temyiz aşamları da tamamlanmak suretiyle cezası kesinleşen isimlerdir. Bunlar mahkumdur. 4 isim ise cezası yerel mahkemeler tarafından verilen, temyiz süreci devam edilen isimledir. Tutuklu gazeteci olduğu iddia edilen sadece 7 isim vardır. Sadece 2’sinin sarı basın kartı vardır. Bunlar da bizi aldatmasın. 7 isimden 4’ü PKK terör örgütüne üye olmak, 3’ü ise FETÖ terör örgütüne üye olmaktan yargılanmaya devam ediyor."

BROOKİNGS KAPISINDAKİ GÖSTERİCİLERE DE ÇATTI "SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANINI PROTESTO ETMEK İLLEGALDİR" MESAJI VERDİ

Erdoğan, konuşma yaptığı enstitünün kapısında kendisini protesto edenlere de çattı: "İçeri girerken bağıran çağıranları gördüm. Bu işi bildikleri için bağırıp çağırmıyorlar. Türkiye ilk defa yapılmış bir cumhurbaşkanlığı seçiminde, yüzde 52 ile Cumhurbaşkanı seçilmiş olan Erdoğan’a karşı burada illegal bir görüntü sergiliyorlar."

"ELEŞTİRİLMEK KONUSUNDA SIKINTISI YOK"MUŞ

Erdoğan, "sizi eleştiren gazetecilerle sorun yaşıyor musunuz?" sorusuna ise, "Eleştiri noktasında hiçbir sıkıntımız yok ama hakaret noktasında sıkıntımız var. Eleştirene teşekkür ederim ama hakaret edene de hemen avukatlarım mutlaka yargıya giderler" yanıtını verdi.

"GÜÇLÜ BİR İŞ ADAMIMIZI ÖLDÜREN TERÖRİST, BRÜKSEL'DE ELİNİ KOLUNU SALLAYA SALLAYA DOLAŞIYOR"

Erdoğan, "Güçlü bir iş adamımızı öldüren bir terörist, şu anda Brüksel'de elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor. On yıl oldu, biz kendisini istedik ve bu isim hala bize teslim edilmedi, teslim edilmiyor. Bunu, kendileriyle bir araya geldiğimizde söylediğimizde aldığımız cevap şu; 'Biz, özgürlüklerden yanayız'. Bu nasıl özgürlük? Teröriste özgürlük olur mu? O, öldürülen insanın hakkını kim alacak, kim savunacak? Nasıl bir özgürlük bu? Bunu, düşünce özgürlüğü olarak bize tanımlıyorlar. Çalıştığınız bir kurumda, size iş vereni öldürüyorsunuz. Bu anlayışın hep birlikte karşısında durmamız şart. İlkeli, samimi bir duruş istiyoruz o kadar " diye konuştu.