Şenol GEZER/İSTANBUL

İstanbul Polisi; Suriye, Diyarbakır ve Şırnak'ta yaralanarak tedavi için Avrupa'da gidecek bölücü örgüt PKK militanlarına pasaport düzenleyen 8 kişilik çeteyi çökertti. Zulalardan 50 ülkeye ait binlerce pasaport çıktı. Suç örgütünden pasaport temin eden PKK üyesi yaralı bir militan ise otelde yakalandı.


FOTO:SÖZCÜ Çoğunluğu Fransa'ya ait , Belçika, ABD, Hollanda, Almanya, İngiltere, İsveç, Kanada, Tunus ve Estonya'nın aralarında bulunduğu 50 ülkeye ait pasaportlar, İEM'de sergilendi.


Nefes kesecek operasyonu İstanbul Emniyet MüdÜrlüğü'ne (İEM) bağlı Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü (İKP) ekipleri gerçeklekleştirdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma doğrultusunda araştırma yapan İKP Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti Büro Amirliği görevlileri, bölücü örgüt PKK militanlarına pasaport düzenleyen H.K. liderliğindeki çeteye ulaştı. Savcılık kararı doğrultusunda 6 ay boyunca teknik ve fiziki takip yürüten ekipler, suç örgütünü üye 2'si Suriye vatandaşı 8 şüphelinin yönettiğini belirledi.

FOTO:SÖZCÜ: Çeteden pasaport temin eden Rojhat Ö. otelde yakalandı.

UÇUŞ KARTLARI DA ÇIKTI


Projeli çalışmayı geçtiğimiz hafta tamamlayan İKP görevlileri, operasyon kararı aldı. Eldeki deliller doğrultusunda, Bakırköy, Fatih, Büyükçekmece, Bağcılar, Arnavutköy, Küçükçekmece, Esenyurt ve Zeyinburnu'nda 14 adrese "eş zamanlı" operasyonlar düzenleyen İKP timleri, aralarında "Profesör" lakabıyla tanınan Faysal A.'nın da bulunduğu 8 şüpheliyi gözaltına aldı. Ancak, hedef adreslerde çete lideri H.K., bulunamadı. Şüphelilerin bulunduğu yerlerde arama yapan görevliler, "tamamı orijinal" ve 567'si Fransa'ya ait bin 100 adet pasaport, yine Avrupa ülkelerine ait kimlik kartları, ehliyetler, ikamet belgeleri, Sabiha Gökçen Havalimanı'na ait 10 adet slikon mühür, 1 adet tabanca ile 200 adet uçuş kartı ele geçirdi.

ÜLKELER BİLGİLENDİRİLECEK


Baskınların ikinci aşamasında Fatih'te bir otel giren İKP timi, Suriye'de YPG saflarında ayağından yaralanan ve tedavi için Almanya'ya gitmeye çalışan PKK üyesi Mersinli Rojhat Ö.'yü gözaltına aldı. Suç örgütünden Fransa adına düzenlenmiş pasaport satınalan ve hakkında 22.5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Rojhat O. ile diğer şüpheliler, Vatan Caddesi'ndeki İKP Merkezi'nde sorguya alındı. Operasyona yönelik takip devam ederken bu pasaportlarla yurtdışına gitmeye çalışan 138 Suriye, 25 Burma, 20 Afganistan, 7 İran, 5 Elitre ve 2 Irak olmak üzere toplam 149 göçmenin havalimanlarında yakalandığı belirtildi. Çetenin turistlerden 700 dolar karşılığı temin ettiği 50 ülkeye ait pasaport, İEM'de sergilendi. İstanbul Emniyeti, operasyon kapsamında başta Fransa olmak üzere 49 ülkeyi bilgilendirip, ek tedbir almasını isteyecek.